De Nederlandse overheid moet een venture fonds oprichten van € 1 miljard voor de ondersteuning van veelbelovende bedrijven (‘gamechangers’) in de groene chemie. Die oproep deed Arnold Stokking, voorman van het platform Groene Chemie, Nieuwe Economie (GCNE) vorige week tijdens het event Financing the Transition, op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.
Op initiatief van het platform GCNE hebben vijf regionale ontwikkelingsmaatschappijen in Zuid- en Noord-Nederland het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de financieringsmogelijkheden voor jonge, disruptieve ondernemers. Daarbij werd duidelijk dat er te weinig geld is voor de vergroening van de chemie. Start-ups kunnen weliswaar aanspraak maken op diverse fondsen en regelingen, maar voor de langdurige opschalingstrajecten die in de chemische industrie nodig zijn voor productie op voldoende hoge volumes, is er onvoldoende steun. Het gaat hierbij om investeringen tot €50 miljoen.
Private investeerders zijn terughoudend, onder meer doordat de nationale en Europese regelgeving nog volop in beweging zijn. Bovendien zijn olie en gas voorlopig nog te goedkope alternatieven. Dit alles rechtvaardigt volgens GCNE ondersteuning vanuit de overheid.
Financing the Transition vond op 29 en 30 november plaats in Geleen. Het werd georganiseerd door Chemelot Circular Hub en ondersteund door Groene Chemie, Nieuwe Economie. De conferentie is belangrijk voor het realiseren van de Industrie Transitie naar een duurzame groene maak-chemie in Nederland.
Kijk voor meer informatie op de websites van GCNE en Chemelot Circular Hub.
De betrokken regionale ontwikkelingsmaatschappijen zijn: LIOF (Limburg), BOM (Midden-Brabant), Impuls Zeeland (Zeeland), Innovation Quarter (Zuid-Holland) en NOM (Noord-Nederland)
Bron: Agro-chemie.nl