Het rapport van IEA Bioenergy is uitgebracht in het kader van het project ‘Beoordeling van successen en geleerde lessen voor de inzet van biobrandstoffen’.
Kosteneffectieve, betrouwbare en duurzame toeleveringsketens voor grondstoffen zijn cruciaal voor een succesvolle ontwikkeling van geavanceerde biobrandstoffen . Geavanceerde biobrandstoffen zullen zich ontwikkelen op een steeds meer geïnternationaliseerde markt met betrekking tot verhandelbare grondstoffen en op internationale eindgebruikmarkten zoals de scheepvaart en de luchtvaart.
Dit werkpakket evalueerde casestudies voor toeleveringsketens van grondstoffen vanuit meerdere invalshoeken, waarbij de nadruk werd gelegd op lessen uit bioraffinaderijen en pulpfabrieken die houtvezelgewassen met een korte omlooptijd gebruiken (Brazilië), Europese ervaringen met de ontwikkeling van biogebaseerde toeleveringsketens voor getorrificeerde houtachtige biomassa, baanbrekende bioraffinaderijen in de VS (traditionele voorverwerking van grondstoffen voor kruidachtige grondstoffen) en conceptuele depots die conversieklare grondstoffen en bijproducten produceren. De focus lag op de toeleveringsketens van biomassagrondstoffen, inclusief alle logistieke operaties om biomassa te verplaatsen van de bron van het aanbod, bijvoorbeeld veld of bos, naar de bioraffinaderij.
Belangrijkste lessen:
- Het faciliteren van de verschuiving en opschaling van (geavanceerde) biobrandstoffen van het wegvervoer naar de luchtvaart- en maritieme sector zal een uitdaging blijven, ondanks technische innovaties en schaalvoordelen die tot aanzienlijke kostenbesparingen kunnen leiden.
- Het oogsten en verwerken van biomassa kan worden bereikt met een breed scala aan apparatuur en verzamelsystemen. Aangepaste voedermachines en/of hakselen op het veld kunnen een effectief alternatief bieden voor verschillende grondstofsystemen.
- Omdat er een tijdsverschil zit tussen de oogst en het gebruik van biomaterialen, ontstaan er problemen met betrekking tot degradatie, verlies van grondstoffen en inconsistenties in de kwaliteit, die op hun beurt een negatief effect hebben op de opbrengst en doorvoer in de bioraffinaderij. Benaderingen zoals voorverwerking in het veld, alternatieve opslagontwerpen en het gebruik van het mengen van grondstoffen kunnen een aantal van de uitdagingen helpen overwinnen waarmee baanbrekende bioraffinaderijen worden geconfronteerd.
- De consistentie van de kwaliteit van de grondstoffen is een belangrijke overweging bij de ontwikkeling van betrouwbare voorverwerkingssystemen voor grondstoffen. Sommige problemen kunnen worden aangepakt via voorbewerkingsstappen, zoals torrefactie.
- De verwerking van ruwe grondstoffen tot waterbestendige vaste of vloeibare bio-energiedragers heeft uiteraard grote invloed op de inrichting van de transportketens. Het mogelijk maken van het gebruik van bestaande infrastructuur, zoals de kolenketen, vermindert de investeringsbehoeften, verhoogt de transportefficiëntie en verlaagt de specifieke kosten verder.
- Als biomassa in grote eenheden langs de belangrijkste scheepvaartroutes wordt verscheept, zijn de specifieke kosten (energiegebaseerd) gematigd. Maar eenmaal buiten deze hoofdroutes en vooral wanneer er slechts kleinere hoeveelheden worden vervoerd, is het aandeel van de transportkosten in de totale productkosten zeer aanzienlijk. Deze situatie benadeelt de hulpbronnen in afgelegen gebieden en sluit zelfs enkele van de mogelijk waardevolle hulpbronnen af van de biobrandstofmarkten.
- De ontwikkeling van duurzaamheidscertificeringsregelingen en de benchmarking daarvan zijn belangrijk. Het noodzakelijk maken van transparantie en verificatie van het auditproces door gekwalificeerde professionals om de kwaliteit en robuustheid van een certificeringssysteem te garanderen, is van cruciaal belang.
- De koolstofintensiteit van brandstoffen, inclusief biobrandstoffen, wordt een steeds relevantere maatstaf in het broeikasgasreductiebeleid van de transportsector. Berekeningen van de broeikasgasemissies in de toeleveringsketen op grondstoffenniveau kunnen worden gebruikt om de naleving van duurzaamheidscriteria aan te tonen of om de broeikasgasprestaties van verschillende trajecten te vergelijken. Andere duurzaamheidseffecten en belangrijke afwegingen, bijvoorbeeld tussen het klimaat en andere effecten zoals watergebruik, biodiversiteit en sociaal-economische effecten, zijn ook essentieel om in overweging te nemen. Belangrijke lessen die zijn getrokken uit de uitdagingen en controverses rond conventionele biobrandstoffen (bijvoorbeeld ILUC), elektriciteit en warmte (bijvoorbeeld biogene koolstofkwesties), beoordelingsinstrumenten en inspanningen om duurzame productie veilig te stellen, zijn daarom relevant om de duurzame inzet van geavanceerde biobrandstoffen te vergemakkelijken.
Dit rapport werd opgeleverd in het kader van het project ‘Beoordeling van successen en geleerde lessen voor de inzet van biobrandstoffen’, werkpakket 4.
De volledige set rapporten is hier beschikbaar.
Bron: ieabioenery.com