Bioenergy Europe 2023 Statistical Report Biomass Supply en de Policy Brief, dat vorige week is gepubliceerd, presenteert de stand van zaken op het gebied van bosbeheer en biomassagrondstoffen in de Europese Unie. De Europese bossen blijven groeien, terwijl bijna 15% van het totale landgebruik in de EU ongebruikt en/of verlaten is.
Ongebruikte en verlaten gronden
“Verlaten gebieden in de voormalige landbouwgronden van de Europese Unie bieden de EU een veelbelovende kans om haar energie- en klimaatdoelstellingen te verwezenlijken”, aldus Jean-Marc Jossart, secretaris-generaal van Bioenergy Europe.
Grondstoffen voor bio-energie zijn doorgaans residuen en afvalproducten, zoals residuen uit de bosbouw en bijproducten van op de bosbouw gebaseerde industrieën, landbouwresiduen uit de landbouw en organisch afval. Het aandeel verlaten gronden varieert van land tot land. In het Statistisch Rapport over het Biomassaaanbod werden Kroatië (34,6%), Griekenland (28%) en Spanje (25,4%) aangemerkt als de drie landen met de hoogste percentages ongebruikte en verlaten grond.
“Het potentieel op deze gebieden is enorm en kan aanzienlijk bijdragen aan de doelstellingen van de EU op het gebied van hernieuwbare energie en aan de inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden. Bovendien kan de uitbreiding van de productie van bio-energie de lokale economieën stimuleren door banen te creëren in de land-, bosbouw en de bio-energie-industrie”, vervolgt Jossart.
Landen met uitgestrekte beboste gebieden zoals Finland, Slovenië en Zweden hebben aanzienlijke ruimte voor groei in de productie van bio-energie en bebossing. Bebossing op verlaten gronden kan de koolstofvastlegging helpen vergroten, de klimaatverandering verzachten door kooldioxide uit de atmosfeer te absorberen en verdere degradatie van het land door erosie voorkomen.
Duurzaam bosbeheer
Een van de belangrijkste bevindingen van het rapport is het potentieel voor de productie van bio-energie, voornamelijk afkomstig uit residuen van bosbiomassa. Bosbiomassa vertegenwoordigde meer dan 70% van de totale biomassagrondstof, terwijl landbouw- en afvalbiomassa de resterende 30% voor hun rekening nam. Het rapport over het biomassaaanbod uit 2023 bevestigt dat de hoeveelheid hout die in 2021 uit de Europese bossen wordt geoogst, kleiner is dan de hoeveelheid hout die elk jaar groeit (ongeveer 63% van de netto jaarlijkse groei wordt op EU-niveau geoogst).
Bossen worden door de klimaatverandering aan meer stress blootgesteld. De scherpe stijging van het cumulatieve verbrande gebied voor 2022 is een bijzonder opzienbarend voorbeeld. De enige manier om deze dramatische gebeurtenissen die de bossen treffen te verzachten, is door de risicofactoren te verminderen door het duurzame beheer ervan te ondersteunen, waarvan een deel bestaat uit het verwijderen van biomassa. Door overtollige biomassa (bijvoorbeeld gevallen takken) te verwijderen, wordt de beschikbare brandstof voor de verspreiding van natuurbranden verminderd.
Download het Bioenergy Europe 2023 Statistical Report Biomass Supply en de Policy Brief hier