Het Bio-based Industries Consortium (BIC) heeft voor het eerst een Trendrapport gepubliceerd over hoe Europa het volledige potentieel van de bioeconomie kan benutten, zodat deze beter kan bijdragen aan de groene transitie van de EU.
In 2012 bewonderde de wereld Europa als mondiale koploper bij het lanceren van de EU-strategie voor de bio-economie. Tegenwoordig kijken de wereld en Europa naar andere regio’s die moediger zijn in het maken van de bio-economie tot een strategische industriesector. In het bijzonder de VS met zijn onlangs gelanceerde initiatieven, maar ook China, India en de G20.
De beleidsmakers van Europa en de EU moeten met een frisse blik kijken naar de bio-economie, en hoe deze de komende jaren circulariteit, mitigatie van de klimaatverandering en hulpbronnenefficiëntie mogelijk kan maken en de herindustrialisatie kan stimuleren.
Het Trendrapport is het resultaat van vier workshops die BIC in 2023 heeft georganiseerd met belanghebbenden uit de bio-economie in de EU, waaraan vertegenwoordigers van de Europese instelling, NGO’s, denktanks en bedrijven uit de particuliere sector deelnamen.
Geïllustreerd met praktijkvoorbeelden uit de particuliere sector, biedt het Trendrapport belangrijke inzichten uit de workshops en beleidsaanbevelingen om het innovatiepotentieel van de Europese circulaire bio-economie te ontsluiten.
“De bio-economie maakt deel uit van de oplossing voor een groene transitie. Het levert biogebaseerde producten die grotendeels in Europa worden ingekocht, vervaardigd, gebruikt en gerecycled. Een van de dingen die de EU kan doen om de bio-economie op grote schaal positief te beïnvloeden en de bio-economie te versnellen, is het opzetten van een regelgevingskader dat onze afhankelijkheid van nieuwe fossiele koolstof zal verminderen. Niet alleen voor brandstoffen, maar ook voor de fossiele koolstof die als materiaal wordt gebruikt in de producten die we in Europa maken en gebruiken.”
Rob Beekers, BIC-voorzitter
“Wat de biobased industrie zo bijzonder maakt, is de manier waarop zij een systematische aanpak hanteert, waardoor nieuwe industriële ecosystemen ontstaan. Vanaf de start van een project tot en met het einde werken partners uit de hele biobased keten samen om projecten op een systematische manier te ontwerpen en uit te voeren. En daarbij pakken ze de economische, sociale en ecologische impact aan – van inkoop tot productie, en van verwerking tot levering aan eindgebruikers.”
Dirk Carrez, CEO van BIC