European Bioenergy Future (EBF) conferentie van 28 – 29 november 2023 zal terugkeren in BluePoint Brussel (Auguste Reyerslaan 80, 1030), met een rijk programma en interessante pre- en post-conferentie-evenementen. EBF, georganiseerd door Bioenergy Europe, is opgezet als een toonaangevend evenement voor de Europese bio-energiesector, waar beleids- en marktactoren samenkomen.
EBF 2023 belangrijkste onderwerpen
De bio-energiesector bevindt zich in een zeer complexe situatie: aan de ene kant breidt hij zijn reikwijdte en focus uit vanwege de snelheid van de energietransitie en de noodzaak om de netto-nuluitstoot te bereiken, maar wordt hij aan de andere kant geconfronteerd met uitdagingen die voortkomen uit de geopolitieke en economische context en de complicaties die voortvloeien uit bijgewerkte en nieuwe wetgeving. Navigeren door deze turbulente wateren is lastig. EBF2023 zal een diverse groep sprekers en panelleden samenbrengen met als doel de deelnemers te voorzien van actuele kennis over de EU-beleidscontext en markttrends en om netwerkmogelijkheden te bieden.
EBF zal zich in een reeks sessies concentreren op de volgende belangrijke onderwerpen:
Sessie: Het bio-energiefront – gezamenlijke uitdagingen en kansen (28 november 2023, 10:40 – 12:00 uur)
Bio-energie is de grootste hernieuwbare energiebron in Europa en de enige die aanwezig is in alle drie de belangrijkste energiesectoren (elektriciteit, warmte, transport ) – maar het komt ook in allerlei vormen en dragers voor: vaste biomassa, biobrandstoffen, biogas. De secretarissen-generaal van de bio-energieverenigingen in Brussel (EBA, ePURE, EBB, Bioenergy Europe) zullen aan deze sessie deelnemen om gemeenschappelijke uitdagingen, kansen en de weg voorwaarts in de toekomstige energiemarkten te bespreken.
Sessie: Klaar voor REDIII? – Wat is de toekomst voor de duurzaamheidseisen voor bio-energie (28 november 2023, 13:30 – 15:30)
Het politieke raamwerk voor de duurzaamheid van biomassa onder REDIII is aangenomen, maar de uitdagingen voor de implementatie blijven bestaan, terwijl andere wetgeving, zoals EUDR, nieuwe uitdagingen afdwingt aan exploitanten. Deze sessie onderzoekt de huidige stand van zaken en toekomstige trends voor duurzaamheidseisen voor bio-energie.
Sessie: Energie-intensieve industrieën en bio-energie – de evoluerende interactie (28 november 2023, 16:00 – 17:30)
Energie-intensieve industrieën onderzoeken steeds vaker bio-energie om hun emissiereductiedoelstellingen op een kosteneffectieve manier te bereiken. Neem deel aan deze sessie met vertegenwoordigers van de staal-, kalk- en magnesiumoxide-industrie om te horen over lopende industriële projecten die beloven geheel nieuwe markten voor biomassa te openen.
Sessie: Bio-energiemarkten – van huidige onrust naar toekomstperspectieven (29 november 2023, 10:00 – 12:00)
De afgelopen jaren zijn verschillende bio-energiemarkten getroffen door onmiddellijke gebeurtenissen, met als eerste de energiecrisis, maar ook door de veranderende wetgeving en megatrends op de energiemarkten. Deze sessie zal verschillende vertegenwoordigers uit verschillende marktsegmenten voor bio-energie (brandstofproducenten, fabrikanten van apparatuur, industriële eindgebruikers) samenbrengen om het huidige bedrijfsklimaat maar ook de vooruitzichten voor de toekomst te bespreken.
Sessie: De toekomst vastleggen – Wat staat ons te wachten voor de biogebaseerde koolstofverwijdering? (29 november 2023, 13:30 – 15:30)
De belangstelling voor koolstofverwijdering is nog nooit zo groot geweest, omdat de noodzaak ervan om de netto-nuluitstoot te bereiken algemeen wordt erkend. Maar zijn recente ontwikkelingen in het EU-beleid (EU ETS, certificeringskader voor koolstofverwijdering) voldoende om de inzet van op bio-energie gebaseerde oplossingen te bewerkstelligen, of is er meer nodig? Neem deel aan deze sessie om erachter te komen!
Sessie: Regionale bio-energiemarkten op scherp zetten – Hoe dit ter plaatse te realiseren (29 november 2023, 16:00 – 17:30)
Bovenal zal bio-energie altijd een lokale energieoplossing zijn voor de lokale energievraag. Deze sessie, georganiseerd in samenwerking met FEDARENE en het Energy Efficiency Watch LIFE Project, zal een breed scala aan panelleden samenbrengen die regio’s en lokale/regionale energieagentschappen uit heel Europa vertegenwoordigen om hun lokale initiatieven te presenteren die zich richten op de acceptatie van de bio-energiemarkt binnen het bredere Uitrol Green Deal.
Meer informatie en inschrijven: