BMW Group Plant Dingolfing zal vanaf 2025 warmte gebruiken die wordt geproduceerd uit regionale biomassa en eigen afvalhout om in ongeveer 50 procent van de proceswarmwaterbehoefte te voorzien. Het bedrijf tekent daartoe een leveringscontract voor iets minder dan 100.000 MWh thermische energie per jaar met UP Energiewerke GmbH, een gezamenlijke dochteronderneming van de afdeling openbare werken Stadtwerke Dingolfing en Bayernwerk Natur. Dit bespaart BMW Group Plant Dingolfing ongeveer 20.000 ton CO2 per jaar, vergeleken met het gebruik van conventionele fossiele energie.
“Deze overeenkomst is een belangrijk onderdeel van onze toekomstige energiemix. Het zal ons regionaler, duurzamer en veerkrachtiger maken. Naast groene stroom zal groene warmte ook de sleutel zijn tot het blijven verbeteren van onze ecologische voetafdruk”, zegt fabrieksdirecteur Christoph Schröder. “Door het gebruik van biomassa als hernieuwbare energiebron en met dit leveringscontract voor lokaal geproduceerde warmte kunnen we onze totale CO2-uitstoot met zo’n 10 tot 15 procent per jaar verlagen ten opzichte van de huidige niveaus.”
De energielevering moet uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 beginnen. Het leveringscontract heeft een looptijd van twintig jaar, met een overeengekomen jaarlijks afnamevolume van een kleine 100.000 MWh thermische energie. De warmte zal worden geproduceerd in een nieuwe biomassaverwarmingscentrale die wordt gebouwd op een industriële weg in Dingolfing, op een locatie in de directe nabijheid van de BMW Group-autofabriek, tussen het Dynamics Center en de snelweg A92.
Nieuwe biomassaverwarmingsinstallatie ten westen van de voertuigfabriek van de BMW Group
De verwarmingsinstallatie zal beschikken over drie ketels die het hele jaar door in bedrijf zijn, evenals een eigen pallet- en afvalhoutversnipperaar. UP Energiewerke GmbH zal de komende jaren in totaal ongeveer 35 miljoen euro in deze faciliteit investeren. Ondergrondse leidingen zullen de lokaal geproduceerde warmte naar het energiecentrum van de BMW Group-autofabriek vervoeren, waar deze via het interne netwerk van de fabriek over de locatie zal worden gedistribueerd. De start van de bouw van de warmtecentrale staat gepland voor eind 2023.
Hout en houtresten uit regionale bosbouw
Ongeveer een kwart van het hout dat als brandstof wordt gebruikt, zal afkomstig zijn van het eigen, onbehandelde afvalhout van de BMW Group – bijvoorbeeld van wegwerppallets en transportkratten. Het grootste deel van het hout zal echter afkomstig zijn uit regionale bosbouw, dat wil zeggen uit duurzaam beheerde PEFC-gecertificeerde bossen binnen een gemiddelde straal van 60 kilometer rond Dingolfing. Net als bij de bestaande verwarmingsinstallatie in Dingolfing is Biomasse Vertrieb Ostbayern (BVO) GmbH de partner voor de inkoop van hout, die wordt ondersteund door lokale boseigenaren en de afdeling openbare werken van Dingolfing. Het hout dat als brandstof wordt gebruikt, is een bijproduct van de bosbouw en houtoogst dat nergens anders kan worden gebruikt. Dit is in grote hoeveelheden verkrijgbaar en werd voorheen vaak in de vorm van houtsnippers naar het buitenland geëxporteerd. Door gebruik te maken van houtsnippers uit duurzame bosbouw, in plaats van fossiele brandstoffen,2- uitstoot, omdat de CO2 die vrijkomt bij de verbranding tijdens de groei- en levensfase van de planten aan de atmosfeer wordt gebonden.
Anton Heidobler, bosbouwingenieur en directeur van BVO GmbH, legt uit: “De Beierse bosbouw zal de komende jaren met enorme uitdagingen worden geconfronteerd naarmate de klimaatverandering zich blijft voortzetten. Grotendeels naaldbossen moeten worden omgezet in klimaatstabiele gemengde bossen door het planten van meer loofbomen en het veranderen van boomsoorten. Jonge bomen moeten ook in de vroege stadia worden verzorgd en gemengde groeiregulatie moet worden bevorderd, ten gunste van klimaatbestendige boomsoorten. Alleen al om deze reden zullen de komende decennia aanzienlijke hoeveelheden afvalhout worden gegenereerd door zowel regulier gebruik als bergingshout, dat op een zinvolle en economische manier kan worden gerecycled in de energiesector. Met de nieuwe warmtecentrale kunnen we als consument de waardecreatie lokaal houden. Het gebruik van regionale biomassa is vanuit milieuoogpunt zinvol en zorgt voor kortere afstanden voor transport en recycling. In het belang van de duurzaamheid nemen we uiteraard alleen datgene mee wat jaarlijks terug kan groeien in onze bossen.”
Bron: BMW Group