Met een inspirerende afstudeerpitch weet Melissa Luwema, oud-student bouwkunde aan de Vlissingse HZ University of Applied Sciences, het publiek te overtuigen van de toekomst van biobased bouwen. Haar praktijkonderzoek naar duurzame én kostenbesparende biobased oplossingen levert haar een regionale aanmoedigingsprijs op. Deze zomer is ze afgestudeerd – en wil gemeenten en instanties adviseren over biobased.
De geboren en getogen Zeeuwse ziet een groeiende herwaardering voor natuurlijke grondstoffen zoals vlas, stro, leem en twijgen. “Biobased bouwen is duurzaam en CO2-besparend”, stelt ze. Volgens Melissa is er eigenlijk niets nieuws onder de zon, want het gebruik van natuurlijke materialen in de bouw heeft een lange geschiedenis en is van alle tijden.
KOSTEN OP MILIEU
Melissa’s afstudeerproject bij een architectenbureau in Zevenbergen richtte zich op het verminderen van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) bij twee te ontwikkelen appartementenprojecten, in Strijen en in Oosterhout. “De MPG is een cruciale maatstaf voor duurzaam bouwen”, legt ze uit. “Daarbij wordt gekeken naar de schaduwkosten die een bouwproject veroorzaakt op het milieu, berekend per vierkante meter over de levensduur van het gebouw.” Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het bouwproject.
Zo onderzocht Melissa de toepasbaarheid van 23 biobased bouwmaterialen bij deze projecten. Diverse materialen, zoals strobalen, houtvezels en papier, zijn beoordeeld op hun geschiktheid met punten variërend van 0 tot 5, waarbij 5 zeer goed bruikbaar betekent. Uiteindelijk blijven er vijftien geschikte biobased grondstoffen over. Door een gedetailleerde doorberekening kon ze aantonen dat dit zou leiden tot een verlaging van de MPG met 15 cent per vierkante meter op jaarbasis bij de nieuwbouw in Strijen en 22,3 cent in Oosterhout.
VOETAFDRUK
Tijdens de afstudeerbijeenkomst in Oosterhout kreeg ze de aanmoedigingsprijs van Bouwteam, waar onderwijs en bedrijfsleven samenwerken. Behalve een cheque van 150 euro krijgt ze met de prijs ook waardering voor haar onderzoek. Het belang van biobased bouwen kan niet worden onderschat, benadrukt ze. “Door natuurlijke grondstoffen te gebruiken, verminderen we onze ecologische voetafdruk en dragen we bij aan een duurzamere samenleving.”
Tekst en Hoofdfoto: Han Verbeem
Dit is het tweede artikel van de zomerserie ‘Beveland Duurzaam’ van Streekomroep De Bevelanden