AB InBev zet verdere stappen richting een groenere brouwomgeving met de ingebruikname van haar nieuwe biomassaverwerker in haar Jupiler-brouwerij in Jupille.
Nieuw, groen en beter
AB InBev installeert een nieuwe, ultramoderne biomassaverwerker in haar brouwerij in Jupille. De biomassaverwerker verwerkt moutschillen, die na het brouwproces overblijven, tot thermische energie die vervolgens de brouwsels verwarmt. Dankzij deze innovatie vermindert de Jupiler-brouwerij haar energieverbruik en aardgasverbruik aanzienlijk en wordt de brouwerij minder afhankelijk van fossiele energiebronnen. De brouwer investeert 2,6 miljoen euro in deze biomassaverwerker. Deze investering volgt op een recente investering van 3,8 miljoen euro voor de installatie voor het scheiden van de mout en hun schil.
Tim Moerman, directeur duurzaamheid bij AB InBev vult aan: “We zijn erg trots op deze innovatie die een significante CO2-vermindering realiseert en onze ruimere decarbonisatiestrategie ondersteunt. We verwachten jaarlijks in onze Jupiler-brouwerij ongeveer 3.500 ton moutschillen te verwerken tot hernieuwbare energie. Concreet produceert de biomassaverwerker ongeveer 15.000 MWh aan thermische energie of stoom per jaar. Dit komt overeen met een besparing van meer dan 15% in onze gasconsumptie, oftewel 2.785 ton CO2, het equivalent van het energieverbruik van 1.000 huishoudens.”
Duurzaamheidsdoelstellingen
Deze innovatie kadert binnen de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van AB InBev om tegen 2025 wereldwijd 25% minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 2017. En volgt op een eerdere aankondiging van de brouwer dat ze sinds vorig jaar met 100% hernieuwbare elektriciteit werken in al hun Europese brouwerijen. Op Europees vlak wil AB InBev in 2028 Net Zero zijn voor de vijf grootste Europese brouwerijen – waaronder de brouwerij in Jupille en ook die in Leuven in België. Deze ambitie zal aanzienlijke inspanningen vergen, en de biomassaverwerker in Jupille is er een belangrijk onderdeel van.
De implementatie van deze innovatie heeft ook een impact op de groene logistiek van de brouwer. Aangezien de moutschillen in de brouwerij tot biogas worden gerecycleerd, vertrekken er minder vrachtwagens uit de brouwerij. Voordien werden de moutschillen immers opgehaald door externe bedrijven voor recyclage.
Verhoogde kwaliteit bierdraf
Naast de vermindering van energie- en gasgebruik, zorgt de biomassaverwerker ook voor een verhoogde kwaliteit van het bierdraf dat later wordt gevaloriseerd voor veevoerderbedrijven. Door de moutschillen uit de bierdraf te halen, bevat het meer proteïnen.
Bron: AB Inbev