De film ging in première op de 7e Central European Biomass Conference in Graz. Het laat zien hoe duurzaam bosbeheer, klimaatbescherming, houtbouw en de energietransitie allemaal met elkaar verbonden zijn en hoe we gezamenlijk olie, aardgas en kolen kunnen uitfaseren, legt Franz Titschenbacher, voorzitter van de Oostenrijkse Vereniging voor Biomassa, uit.
Momenteel gaat er veel verkeerde informatie rond over hoe bossen, met name hun biomassa, wel of niet gebruikt moeten worden voor energie. Deze film ontkracht deze mythen en legt uit dat onze enige manier om klimaatverandering effectief tegen te gaan is door te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en te vertrouwen op natuurlijke, hernieuwbare oplossingen. Het is gewoon gezond verstand, zegt Jean-Marc Jossart, secretaris-generaal van Bioenergy Europe.
Duurzaam gebruikt hout is klimaatbescherming
De uitdaging was de complexiteit van het onderwerp en het eenvoudig, duidelijk en begrijpelijk maken. Ik denk dat we met deze film redelijk goed zijn geslaagd, zegt Matthias Heise, scenarist en directeur van het bureau Schüller&Heise. Meteoroloog, klimaatjournalist en auteur Andreas Jäger was beschikbaar als interviewpartner voor de film. Hout – ecologisch en duurzaam verkregen – is een deel van de oplossing voor de klimaatcrisis. Het verschil tussen de biogene koolstofcyclus en de klimaatvernietigende doodlopende weg van fossiele koolstof vormt de kern van de film, vat Jäger samen.
Input werd ook geleverd door professor Ernst-Detlef Schulze van het Max Planck Instituut voor Biogeochemie en professor Hubert Röder van de Weihenstephan-Triesdorf University of Applied Sciences, die als wetenschappelijke adviseurs voor de film dienden.
Bron: BioEnergy Europe