Op Chemelot wil Uniper een fabriek ontwikkelen voor de productie van syngas. Dit duurzame gas kan aardgas vervangen in chemische productieprocessen. Via een schaalbaar proces wordt biomassa getorrificeerd en vervolgens omgezet in syngas. Dit proces produceert biogeen CO2, dat wordt gebruikt om duurzame chemicaliën te produceren. Hierdoor wordt syngas een belangrijk element in de groene productie van onder andere kunststoffen, meststoffen en farmaceutische producten.
Het project bevindt zich nu in de vroege ontwikkelingsfase met als mogelijk doel een eerste operationele fase in 2027/2028. De fabriek zou dan in de daaropvolgende jaren kunnen worden opgeschaald.
Het doel van Uniper is om een belangrijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de industrie en tegelijkertijd de leveringszekerheid van groene energie te
waarborgen. Groen gas en elektrificatie zijn mogelijke routes om chemische productieprocessen te verduurzamen. De aanleg van de waterstof backbone voor
Chemelot staat echter gepland voor na 2028 en de uitbreiding van het elektriciteitsnet op Chemelot voor na 2030. In de tussentijd overweegt Uniper om syngas uit
getorrificeerde biomassa te gebruiken om de chemische productie duurzamer te maken.
In 2035 wil Uniper dat zijn Europese portfolio CO2-neutraal is. Uniper wil helpen om hetzelfde tempo mogelijk te maken voor zijn klanten. Naast de syngasfabriek op Chemelot ontwikkelt Uniper ook een 200-500 MW elektrolyser voor groene waterstof op de Maasvlakte in Nederland.
Uniper SE Chief Operating Officer (COO) Holger Kreetz: “Dit project is een uitstekend voorbeeld van de betrokkenheid van Uniper bij haar activiteiten in Nederland en bij de decarbonisatie van moeilijk te reduceren industrieën zoals de chemische industrie hier op Chemelot. Dit maakt deel uit van onze bredere decarbonisatie-activiteiten in heel Europa en op de Maasvlakte, waar we momenteel een FEED-studie uitvoeren voor 100 – 500 MW aan groene waterstofproductie.”
Chemelot Executive Director Loek Radix is zeer blij met het voornemen van Uniper. “Chemelot heeft de ambitie om de meest duurzame chemiesite van Europa te zijn gebruik makend van de sterke integratie van de site. Zo snel als mogelijk willen we onze fossiele grondstofstromen bestaande uit aardgas en nafta vervangen door hernieuwbare grondstoffen en volledig circulair gaan produceren. In dat opzicht past de syngas centrale van Uniper perfect in de strategie van Chemelot”
Bron en Foto: Chemelot