Veel mensen maken zich zorgen om onze bossen. Is er wel voldoende hout om woningen van te bouwen? En waar komt dat hout vandaan? Probos en Centrum Hout hebben voor PIANOo en RVO cijfers over de herkomst van bouwhout weergegeven in handige Infograhics. Hieruit blijkt: Nederland importeert jaarlijks 4,5 miljoen kuub hout voor de bouw. Hiervan komt 82% uit Europa. Van ons bouwhout komt 8% uit Nederlands bos. Er is meer dan voldoende productiehout in Europa beschikbaar voor de Nederlandse woningbouw. Oogsten draagt juist bij aan behoud van de bossen.
Nederland heeft maar een klein bosareaal. Dat bos vooral is bedoeld voor natuur en recreatie. Slechts 8% (390.000 m³) van het bouwhout komt uit onze eigen Nederlandse bossen. 94% van alle houtproducten wordt geïmporteerd; het bouwhout komt grotendeels (82%) uit Europese landen zoals Duitsland, Scandinavië en de Baltische Staten. Het hout is grotendeels bestemd voor de bouw, de rest wordt gebruikt voor bijvoorbeeld meubels, spaanplaat en de papierindustrie.
Van ons bouwhout komt verder 4% uit tropisch bos. In 2021 was nog zo’n 7% afkomstig was uit Rusland en Belarus. Deze import is weggevallen door EU-sanctiemaatregelen, maar dit wordt opgevangen door verminderde export van Europees naaldhout naar China en de VS. 12% komt uit België, dit betreft met name doorvoer van spaanplaat. Met circa 50.000 m3 vertegenwoordigen producten voor de massieve houtbouw, zoals CLT, LVL en Glulam, op dit moment slechts een klein deel van de import voor de bouw.
Beschikbaarheid
In Europa is meer dan voldoende productiehout beschikbaar voor een forse opschaling van de Nederlandse woningbouw in hout. Van alle jaarlijkse bijgroei in Europa wordt nu slechts 65% geoogst. En van al het geoogste bouwhout gaat maar een klein deel naar Nederland. Er is dus meer dan voldoende productiehout in Europa om in Nederland zo’n 50.000 woningen per jaar mee te bouwen. Elke seconde produceert het Europese bos voldoende hout voor de bouw van een HSB-woning en elke 2,5 seconde genoeg voor een grondgebonden CLT-woning.
Duurzaam alternatief
Hout is een duurzaam alternatief voor schaarse en CO2 intensieve bouwmaterialen zoals beton, staal, steen en cement. Hout is biobased, hergroeibaar, herbruikbaar, circulair en demontabel. Met de keuze voor houtbouw spaar je primaire grondstoffen, vermijd je CO2 uitstoot, en kun je juist CO2 opslaan. En haal je een lage MPG. Vanwege het lichte gewicht en de mogelijkheid voor prefabricage in de fabriek is houtbouw ook een oplossing voor de stikstofproblematiek. Er is namelijk amper stikstofuitstoot op bouwlocaties.
Duurzaam bosbeheer
Vrijwel al het hout dat Nederland importeert heeft een FSC of PEFC keurmerk. Dat geldt voor 92% van de import van de leden van de VVNH (Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen); bij naaldhout heeft zelfs 100% een keurmerk. Dat wil zeggen dat uit duurzaam beheerd bos afkomstig is, en dat het oogsten van het hout juist zorgt voor het behoud van bossen, (zeker) ook in de tropen.
Bron: Circulaireeconomie.nl