Nieuwe coalitie voor een meer concurrerende en ambitieuze bio-economie in de EU
Een nieuwe groep van 14 EU-handelsverenigingen, waaronder leveranciers van hoogwaardige producten op houtbasis, vezelpapier en -kartonproducten en -verpakkingen, en oplossingen voor hernieuwbare energie, ondersteund door EU-boseigenaren en -beheerders, heeft een sectoroverschrijdende coalitie gelanceerd. Het doel van de coalitie is om EU-beleidsmakers een ambitieuze gemeenschappelijke visie voor 2030 te presenteren, die verder gaat dan een transitie naar een circulaire bio-economie. Het is nu meer dan ooit tijd om de circulaire bio-economie in het EU-beleid te verankeren als een volledig geïntegreerde, veerkrachtige Europese waardeketen. De coalitie heeft een document openbaar gemaakt waarin gemeenschappelijke uitdagingen, behoeften en oplossingen worden beschreven. Het wordt ook ondersteund door nog eens 6 verenigingen die verband houden met de bosbouwsector.
Dit is de breedste coalitie die deze waardeketens tot nu toe vertegenwoordigt. Gezamenlijk vertegenwoordigen haar leden 3% van het bbp van de EU, € 520 miljard aan omzet en 20% van haar productiebedrijven. Ze maken integraal deel uit van de bio-economie van de EU, waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale materialen uit hernieuwbare bronnen, die in Europa worden gemaakt en gerecycled, en waarbij gebruik wordt gemaakt van Europese technologie. Maar hun bijdrage kan veel verder gaan. Ze hopen samen met de EU-instellingen te werken aan het creëren van een gunstig beleidsklimaat voor hun sectoren om gezamenlijk te komen tot beperking van de klimaatverandering gelijk aan 30% van de jaarlijkse CO 2 -emissies van de EU. In 2019 bedroeg dit cijfer 20%.
De ambitie van de coalitie vereist het consolideren van het wereldwijde leiderschap van de EU als leverancier van duurzame en concurrerende alternatieve oplossingen voor vandaag en innovatieve kansen voor morgen. Europa’s op hout en vezels gebaseerde waardeketens worden algemeen beschouwd als een laboratorium voor de toekomstige circulaire bio-economie.
Om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, moet de EU met de coalitie samenwerken om de acceptatie van bioproducten te versnellen, investeringen in groene technologieën voor productieprocessen en toeleveringsketens aan te moedigen, en een verschuiving naar duurzame consumptie te ondersteunen, terwijl er beleid wordt ingevoerd om het concurrentievermogen van duurzame maakindustrieën te versterken.
Het concurrentievermogen van de gehele Europese industrie is aangetast door de energiecrisis en problemen met de levering van strategische grondstoffen. Producten op houtbasis, papier- en kartonproducten en verpakkingen op basis van vezels, en oplossingen voor hernieuwbare energie bieden veerkracht en zorgen voor Europese strategische autonomie en concurrentievermogen via duurzaam beheer van bronnen van waardevolle grondstoffen, secundaire grondstoffen en aanverwante technologie.
Bron: Bioenergyeurope.org