Bijna alles om je heen is geverfd of heeft een coating. Verf op waterbasis is daarbij steeds meer de norm, maar ook deze verf is niet geheel vrij van bestanddelen die van olie zijn gemaakt. Hanneke Siebe, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkt aan een volledig duurzame verf, op basis van arabische gom.
Dat meldt Rijksuniversiteit Groningen. Muren, tafels, vloeren of de glazen van je bril. Als je om je heen kijkt, zie je hoogstwaarschijnlijk iets dat voorzien is van een laagje verf of een coating. Zo’n laagje zorgt voor bescherming en verlengt de levensduur van producten.
Vaak gebruiken we een verf op waterbasis, omdat die snel droogt, minder sterk ruikt en water een oplosmiddel is dat niet schadelijk is voor je gezondheid. Nadeel is dat deze verf ingrediënten bevat die gewonnen worden uit fossiele olie.
“In mijn project maak ik een nieuw soort verf op waterbasis, met plantaardige grondstoffen”, schrijft Siebe over haar onderzoek. “We gebruiken arabische gom als bindmiddel. Arabische gom wordt gewonnen uit twee soorten acaciabomen en is een hernieuwbare grondstof die erg goed oplost in water. Het is veilig om te gebruiken en is zelfs eetbaar: het wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als ingrediënt in kauwgom, drop en ijs”.
Extra eigenschap: robuust opdrogen
“De verf die ik wil maken heeft een extra eigenschap die de verven die nu arabische gom gebruiken, niet hebben. We willen namelijk dat de verf net zo goed werkt als bestaande commerciële verven. Die ondergaan een chemische reactie tijdens het drogen. Deze reactie zorgt voor een verandering in de eigenschappen van de verf; als de verf eenmaal droog is, lost het niet meer op in water. Dat is handig, het zorgt voor een robuustere laag die je er niet makkelijk afspoelt. Het is een eigenschap die ik ook wil toevoegen aan mijn verf: we maken een verf die gemaakt is met veilige, hernieuwbare grondstoffen die na het drogen net zo lang meegaat als de huidige commerciële verven.”