IEA Bioenergy presenteert de nieuwste Bioenergy Review, een beoordelingsrapport over de wereldwijde status van bio-energie.
Bio-energie is vandaag de dag de grootste bron van hernieuwbare energie en vertegenwoordigt ongeveer 10% van de wereldwijde energievoorziening. Onderdeel daarvan is het ’traditionele’ gebruik van biomassa in inefficiënte en sterk vervuilende apparaten of open vuren, dat zo snel mogelijk moet worden uitgefaseerd. Aan de andere kant is moderne bio-energie in efficiënte en schone apparaten en processen onmisbaar voor de transformatie en decarbonisatie van ons energiesysteem, als aanvulling op andere hernieuwbare energiebronnen en inspanningen om de vraag naar energie te verminderen. Bio-energie is ook een integraal onderdeel van een circulaire biobased economy, waarbij vaak afval of reststoffen van andere biobased productieprocessen worden gevaloriseerd.
Bio-energie is zeer veelzijdig en zal bijdragen aan de vereiste transformatie op verschillende manieren die zullen veranderen tijdens de overgang naar ons toekomstige energiesysteem. Onder de voorwaarde dat biomassa duurzaam wordt gewonnen en efficiënt wordt gebruikt, biedt bio-energie niet alleen snelle oplossingen voor het defossielen van bestaande infrastructuur en wagenparken, maar kan het ook ecosystemen ondersteunen, sociaal-economische voordelen creëren, zorgen voor schoon koken en een energiesysteem in transitie stabiliseren.
Bio-energie is een van de belangrijke en noodzakelijke elementen in de strijd tegen klimaatverandering. Klimaatverandering is echter niet de enige aanjager van de inzet van bio-energie. De Covid-pandemie en de oorlog in Oekraïne wezen op de risico’s die inherent zijn aan wereldwijde toeleveringsketens en de waarde van een gediversifieerde aanvoer die meer regionaal is gebaseerd. Nu energiezekerheid opnieuw een cruciaal probleem is geworden, kan bio-energie de veerkracht van samenlevingen over de hele wereld verbeteren door te zorgen voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, regionale energievoorziening, inkomsten voor plattelandsgemeenschappen en flexibiliteit van het energiesysteem.
Een noodzakelijke facilitator van een duurzame toekomst
Duurzaamheid is een belangrijk thema waarmee rekening moet worden gehouden bij alle menselijke activiteiten. Duurzaam handelen betekent voorzien in de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Duurzaamheid is een breed beleidsconcept en bestaat uit ten minste drie hoofddimensies: de ecologische, economische en sociale dimensies.
De uitstoot van broeikasgassen (BKG), de uitstoot van lokale luchtverontreinigende stoffen, de biodiversiteit, het gebruik van land en water, enz., vallen allemaal binnen de reikwijdte van ecologische duurzaamheid . Bossen en landbouwlandschappen kunnen duurzaam worden beheerd zodat ze, naast de belangrijkste voedsel- of houtproducten, biomassa kunnen leveren voor bio-energie om de uitstoot van broeikasgassen in het energiesysteem te verminderen en tegelijkertijd de biodiversiteit, koolstofputten en soortenrijkdom te behouden of te verbeteren. In veel regio’s moet bio-energie voldoen aan strikte duurzaamheidscriteria en -normen om te zorgen voor een effectieve vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, het behoud van koolstofvoorraden in de bodem en bossen, en het behoud van de biodiversiteit.
De term economische duurzaamheid omvat de levering van voldoende hoeveelheden biomassagrondstoffen tegen redelijke prijzen. De kosten voor biomassagrondstoffen en bio-energiedragers variëren regionaal en zijn ook afhankelijk van het beoogde gebruik en de concurrentie van andere marktpartijen voor dezelfde grondstoffen.
Sociale duurzaamheid tenslotte gaat over de invloed van duurzaamheid op mensen, hun gezondheid en welzijn, en hun vermogen om fatsoenlijk te leven. De 17 Sustainable Development Goals (SDG’s), die alle lidstaten van de Verenigde Naties hebben aangenomen en tegen 2030 willen bereiken, brengen de drie dimensies van duurzaamheid in evenwicht en streven naar een rechtvaardige transitie naar een duurzame toekomst. De productie en het gebruik van biomassa kunnen een positieve bijdrage leveren aan het behalen van verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), zoals is aangetoond in verschillende cases over de hele wereld.
Moderne bio-energie zorgt voor een efficiënter gebruik van binnenlandse hulpbronnen voor energieproductie en economische activiteit. Het is niet alleen een deel van de oplossing, moderne bio-energie is een facilitator van het hele proces:
- Het creëert ruimte voor gediversifieerde investeringen, aangezien sommige bio-energietechnologieën klaar en geschikt zijn voor bestaande infrastructuur.
- De vraag naar duurzame biomassabronnen geeft vorm aan duurzame bosbouw en landbouwpraktijken die ecosystemen ondersteunen en bijdragen aan de biodiversiteit.
- Bij toeleveringsketens van biomassa is een bredere dwarsdoorsnede van de samenleving betrokken en wordt de democratisering en decentralisatie van de economie ondersteund.
- De veelzijdigheid van bio-energie en de mogelijkheid van langdurige opslag verminderen de instabiliteit van een energiesysteem in transitie.
Welke duurzaamheidswegen er ook worden gekozen, moderne bio-energie zal deel uitmaken van het plaatje.