Ontwikkelingen op het gebied van energietransitie en industriële vergroening vergen inspanningen op grootschalige, duurzame vernieuwing. Daarom is Energie & Klimaat opgezet, een regionaal innovatieprogramma van Zuid-Holland om duurzame innovatie te stimuleren en realiseren. Het programma ondersteunt ondernemers bij het testen en demonstreren van nieuwe technologieën en het marktrijp maken van innovaties door gebruik te maken van de regionale fieldlabinfrastructuur.
Bedrijven met oplossingen op het gebied van duurzame innovatie kunnen vanaf vandaag tot en met 5 februari 2023 weer subsidie aanvragen bij het innovatieprogramma Energie & Klimaat. Het gaat om vouchers met een waarde tot € 100.000,-. De vouchers zijn te gebruiken voor uren en materialen tijdens een haalbaarheidsonderzoek of het testen van een innovatie in een fieldlab of de praktijk. Met deze regeling stimuleert het programma bedrijven samen te werken met fieldlabs en toepassingen (sneller) marktrijp te maken. Het is voorlopig de laatste geplande ronde van het programma.
Het programma Energie & Klimaat focust zich op 4 thema’s.
Een van de thema’s is Circulaire grondstoffen in de industrie
Om de industrie in Zuid-Holland toekomstbestendig te maken, zullen we inzetten op hernieuwbare grondstoffen. Dit kan door het hergebruik van grondstoffen van biogene oorsprong, zoals biomassa en het verwaarden van afval en CO2. Een regionaal fieldlab met kennis en ervaring op het gebied van biotechnologie is Planet B.io. Zij denken graag mee over mogelijke projecten en projectpartners. Een lopend project op dit thema is DOPS, een innovatieve recyclingtechnologie waarbij afval uit de industrie gescheiden en herbruikt kan worden als hernieuwbare grondstoffen zonder CO2 uit te stoten.
De andere 3 thema’s zijn:
- Verduurzaming van de gebouwde omgeving
- Grootschalige opwek en opslag van energie
- Power-2-X: elektrificatie van de industrie
Meer info: https://www.innovationquarter.nl/item/energie-en-klimaat/