Kerst is weer voorbij en de kerstbomen die in huis stonden worden opgeruimd. De ca. 2,5 miljoen kerstbomen die nu ingeleverd worden bij de afvalverwerkers, krijgen een milieu verantwoorde nieuwe bestemming. Een duurzame oplossing voor jouw boom.
De naalden gebruiken ze voor de compost, het hout gaat als biomassa naar de bio-energiecentrale. Het is ongeveer fiftyfifty: de helft van de boom wordt hergebruikt, de andere helft wordt verstookt voor energie.
Hoewel de bomen meestal kaal aan de straat worden gezet, kan deze nog versiersels bevatten. Daarom worden bij de afvalverwerkers als eerste onzuiverheden zoals plastic uit de boom gehaald. In een later stadium word t met een grote magneet de metalen eruit gehaald, zoals kerstbalhangers.
De boom wordt verder verwerkt of versnipperd. Het houtachtig materiaal wordt daarna als biomassa ingezet voor het opwekken van energie . Het loof en blad wordt compost dat later wordt gebruikt als bodemverbeteraar voor de akker- en landbouw.
Echte kerstboom duurzamer
De Nordmann-sparren worden in Denemarken zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen gekweekt. Binnen tien tot twaalf jaar zijn ze zo’n twee meter hoog. Zoals alle bomen, zetten de sparren op de velden het schadelijke broeikasgas CO2 om in zuurstof.
Volgens een Australisch onderzoek veroorzaakt een echte boom bij het proces van kweken, transporteren, en verbranden ongeveer 3 kilo CO2-uitstoot. Bij de productie van een plastic boom is dat bijna 48 kilo CO2. Dat betekent dat een kunstboom na 16 jaar pas duurzamer is dan een echte kerstboom.