De volgende stap bij de vergisting van biomassa is de vrijgekomen CO2 zuiveren en verkopen aan de levensmiddelenindustrie, bleek onlangs tijdens de beurs EnergieDecentral die onderdeel uitmaakte van Eurotier.
Een groeiend aantal veehouders met een vergister die is voorzien van een WKK wil biomethaan gaan produceren. Het bedrijf Pentair verkoopt installaties om biogas te zuiveren en op te waarderen tot biomethaan. De BioComplete van Pentair is tevens ontworpen om de CO2 die tijdens het opwaarderen van biogas naar biomethaan vrijkomt te zuiveren en vloeibaar te maken.
Oorlog in Oekraïne
Vooral die laatste stap is populair onder eigenaren van een vergister. De reden is dat sinds de oorlog in Oekraïne de prijs van vloeibare CO2 voor de levensmiddelenindustrie sterk is gestegen. Voor de oorlog werd € 45 per ton betaald. Nu is dat minimaal € 150 per ton en tijdens periode van schaarste nog veel meer. De kunstmestindustrie was een belangrijke leverancier van vloeibare CO2. Maar door de hoge gasprijs produceert deze industrie veel minder. CO2-gas wordt vloeibaar bij een druk van 18 bar en een temperatuur van minus 18 graden.
Biogas
Biogas als basis voor brandstoffen is ook in trek. Dit kan Bio-LNG zijn, om vrachtwagens op te laten rijden. Maar ook synthetische biomethanol. Biomethanol heeft ook diverse toepassingen. Als brandstof voor schepen, maar ook om een heater te stoken om kassen te verwarmen of stallen. Biomethanol is CO2-neutraal en een alternatief voor gebouwen die verstoken zijn van het energienet. De prijs van biomethanol zit rond een euro per liter, afhankelijk van het bestelde volume. Dit komt neer op circa 20 cent per KWh. Het voordeel van methanol ten opzichte van CO2 is dat het niet onder druk hoeft te worden gebracht en dus makkelijker is te transporteren.
Rol WKK niet uitgespeeld
Ondanks nieuwe technieken en de hoge gasprijs blijft de WKK een belangrijke rol spelen in de energietransitie. De decarbonisering van de energiemarkt gaat door. De WKK-motoren worden daarom telkens verbetert en vooral efficiënter. De motoren lopen niet altijd meer op biogas, maar soms methanol is ook een optie. In Duitsland wordt jaarlijks 117 Terrawatt stroom opgewekt met WKK. Dat is een vijfde van de totale stroomproductie. De vraag naar elektriciteit blijft echter groeien. Het belang van de WKK neemt zodoende niet af, zeker niet omdat een mix van alternatieven energiebronnen nodig is om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn in Europa.
Bron: gfactueel.nl