Ons steeds toenemende gebruik van kunststoffen leidt tot groeiende bezorgdheid over het milieu, vooral met betrekking tot het gebruik van fossiele hulpbronnen en de uitstoot van broeikasgassen. In zijn proefschrift laat Paul Stegmann van Copernicus zien dat we onze recyclinginspanningen drastisch moeten verbeteren en moeten overstappen van fossiele naar biogene grondstoffen, willen plastics passen in een duurzame toekomst.
Een belangrijk hoofdstuk in het proefschrift van Stegmann richt zich op een dynamisch langetermijnmodel van de wereldwijde kunststofsector, dat de effecten beoordeelt van strategieën om recycling en circulariteit te verbeteren, fossiele bronnen te vervangen door biomassa, of een combinatie van beide. “We zien dat strategieën die alleen gebaseerd zijn op circulaire economie of biomassa een deel van het probleem oplossen, maar niet alles”, zegt Stegmann. “Alleen biomassa gebruiken zonder recycling vereist nog steeds veel primair materiaal, terwijl alleen focussen op recycling nog steeds fossiele bronnen gebruikt en fixeert geen biogene koolstof in materialen. Door het gebruik van biomassa en recycling te combineren, worden de mogelijkheden van beide benut en kan de plasticsector een netto koolstofput worden en tegelijkertijd het verbruik van hulpbronnen verminderen.”
De relevantie van recycling en het gebruik van biomassa, een ‘circulaire bio-economische strategie’, werd ook bevestigd in een casestudy over plastic flessen. Het vervangen van fossiel materiaal door een biobased equivalent en het verbeteren van de chemische of mechanische recycling levert de beste prestaties op het gebied van het vermijden van broeikasgasemissies en het gebruik van primaire hulpbronnen.
Stegmann verdedigt zijn proefschrift getiteld ‘Growing in circles, A circular bioeconomy for plastics’ op 25 november 2023.
Bron: Utrecht University