Een buitengewoon multidisciplinair en multinationaal team zal de komende 42 maanden samenwerken om innovatieve en duurzame processen te ontwikkelen om biobrandstoffen te produceren uit organisch afval met negatieve emissies.
CARBIOW (Carbon Negative Biofuels from Organic Waste) is een onderzoeks- en innovatiegroep die wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het Horizon Europe-programma en die zich richt op groene transitie en circulaire economie door nieuwe technologieën voor te stellen die het hele proces van omzetting van organisch afval in biobrandstoffen bestrijken.
Het 42 maanden durende project hield op 3 november virtueel zijn kick-off meeting om samen te werken aan de planning van de werkzaamheden die in de komende maanden moeten worden uitgevoerd.
Het doel van CARBIOW is om een efficiënt en schaalbaar proces op te zetten om de organische fractie van gemeentelijk vast afval (OFMSW) en ander moeilijk te gebruiken vast organisch afval om te zetten in biobrandstoffen met de volgende hoofddoelen:
- Het opzetten van een nieuw voorbehandelingsproces van OFMSW waar een schonere, dichtere, koolstofrijke, droge en homogene vaste biobrandstof wordt geproduceerd.
- Gebruik van zuivere zuurstof (stikstofvrij gas) bij verbranding en vergassing om schoon syngas te produceren.
- Carbonisatie van vergassingsassen met CO 2 door middel van innovatieve carbonatatietechnieken om de cementindustrie koolstofarm te maken en koolstofnegativiteit aan te pakken.
- Productie van Fischer-Tropsch-brandstoffen voor de maritieme en luchtvaartindustrie. Deze laatste doelstelling zal zich richten op de productie van alcohol voor de scheepvaart en kerosine voor de luchtvaartsector.
De ambitie van CARBIOW draagt nauw bij aan de sleutelaspecten van duurzame ontwikkeling, groene transitie en (bio)circulaire economie door:
- Nieuwe technieken te ontwikkelen zoals torrefactie voor de voorbehandeling van organisch afval en schone biobrandstofproductie.
- Stimuleren van nieuwe technologische vooruitgang op het gebied van zuurstofomzetting van afvalbiobrandstoffen.
- Valorisatie van OFMSW als een betrouwbare, overvloedige en geborgde bron van biomassa; naast het stimuleren van samenwerking om een echte bio-economie tot stand te brengen.
- Decarbonisatie van moeilijk te bestrijden sectoren zoals luchtvaart en maritiem.
- Decarbonisatie van grote industrieën, zoals cement, door middel van CO 2 -vastlegging door het bevorderen van innovatieve en efficiënte technieken en het genereren van nieuwe minerale grondstoffen met een negatieve koolstofvoetafdruk.
Het consortium bestaat uit 12 partners verspreid over Europa: FeyeCon, Universiteit Maastricht en VERTORO uit Nederland, IVL Svenska Miljoeinstitutet uit Zweden, NIC uit Slovenië, Svaheia Eiendom AS uit Noorwegen, Sumitomo SHI FW uit Finland, Technische Universitat Darmstadt uit Duitsland, VITO uit België, en BIOPLAT, Cementos La Cruz, en de leider, Fundación Tecnalia Research & Innovation, uit Spanje.
De diversiteit, excellentie en kracht van de experts binnen het consortium van CARBIOW garanderen de technologische, technische en maatschappelijke vooruitgang van het project.
Bron: bioenergy-news.com