Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben donderdag 10 november een akkoord bereikt over een nieuwe wet die de bijdrage van de bosbouw- en landgebruiksector aan de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 regelt.
Het landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw (The land use, land use change and forestry; LULUCF) omvat het gebruik van bodems, bomen, planten, biomassa en hout en is verantwoordelijk voor de uitstoot en opname van CO2 uit de atmosfeer.
Volgens het bereikte politieke akkoord zal de EU ernaar streven om tegen 2030 310 miljoen ton netto CO2-equivalent uit de LULUCF-sectoren te verwijderen.
“CO2-koolstofputten kunnen ons helpen onze klimaatdoelstellingen te bereiken, waaronder koolstofneutraliteit, en zo onze planeet te beschermen tegen de fatale negatieve gevolgen van klimaatverandering”, zei Marian Jurečka, de Tsjechische minister van milieu wiens land momenteel het 6 maandelijkse EU voorzitterschap heeft.
“Tegelijkertijd zorgt de deal ervoor dat rekening wordt gehouden met de verschillende omstandigheden in elke lidstaat bij het bepalen van verdere ambities voor de doelstellingen voor 2030”, zei Jurečka in een verklaring .
Nationale doelen
Volgens de overeenkomst handhaafden de EU-onderhandelaars tot 2025 de bestaande “no debit rule”, die zegt dat de emissies van de LULUCF-sectoren niet hoger mogen zijn dan de verwijderingen.
Vanaf 2026 zouden de verwijderingen de uitstoot moeten overtreffen, waarbij elk EU-land een bindende nationale doelstelling voor 2030 heeft gekregen, in overeenstemming met het voorstel van de Europese Commissie dat in juli 2021 is ingediend.
Emissies van biomassa gebruikt in energieproductie zullen ook worden meegerekend, wat niet het geval was in de vorige LULUCF-regelgeving.
Om te voorkomen dat deze doelstellingen naar beneden gaan, krijgen de EU-landen een koolstofbudget toegewezen voor 2026-2029 en een traject van indicatieve, jaarlijkse waarden voor verwijderingen en emissies.
De nationale doelstellingen voor CO2-verwijdering zijn samengevat in onderstaande tabel:
EU-klimaatchef Frans Timmermans zei dat de LULUCF-deal “nauwkeuriger monitoring” van Europa’s koolstofputten in de bossen mogelijk zal maken en ze weer “op weg om te groeien” zal brengen.
De koolstofputten in de bossen zijn de afgelopen jaren in bijna elk EU-land afgenomen, volgens officiële gegevens die zijn verzameld door onderzoekers die het verlies toeschrijven aan de toegenomen oogst voor biomassabrandstof.
Eenmaal afgerond, zal de verordening inzake bosbouw en landgebruik ook “de deur openen naar een hoger EU-klimaatdoel”, zei Timmermans op Twitter .
De EU streeft ernaar de uitstoot van broeikasgassen voor het einde van het decennium met 55% te verminderen, een doelstelling die na de LULUCF-deal “tot bijna 57%” zou kunnen worden verhoogd, zei Pascal Canfin, een Frans centristisch EP-lid en voorzitter van de milieuafdeling commissie van het Europees Parlement.
Flexibiliteit
De LULUCF-deal omvatte voorwaarden voor EU-lidstaten, met enige ingebouwde flexibiliteit in de wetgeving om rekening te houden met nationale verschillen.
Volgens het gisteren bereikte politieke akkoord behouden de EU-lidstaten de mogelijkheid om “verhuiseenheden” van elkaar te kopen of te verkopen. Ze kunnen ook overtollige emissies gebruiken van andere sectoren, zoals gebouwen, landbouw en afval, die worden gereguleerd door de zogenaamde ‘Effort Sharing’-wet .
Er werd ook een algemene flexibiliteitsclausule toegevoegd in het geval van natuurlijke verstoringen veroorzaakt door klimaatverandering, zoals bosbranden, ongedierte of bodememissies – “op voorwaarde dat de Unie als geheel haar doelstelling voor 2030 haalt”, aldus een EU-verklaring.
Het flexibiliteitsmechanisme kan worden verleend “tot een vaste limiet” en op voorwaarde dat EU-landen bewijsmateriaal indienen bij de Commissie volgens een vooraf gedefinieerde methodologie, voegt de verklaring eraan toe.
Bron Euroactiv