Biomassa kan in 2050 in 35% tot 60% van de finale energievraag in de Europese Unie voorzien. Daarbij zou dan een deel worden geleverd uit nieuwe bio-energieplantages. Die conclusie trekt onderzoeker Tjerk Lap. Vandaag, dinsdag 8 november, hoopt hij te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Biomassa kan een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van broeikasgassen. Om de omvang van die reductie-bijdrage inzichtelijk te maken worden nationale energiesysteemmodellen gebruikt. Biomassa wordt hierin slechts op een simplistisch wijze meegenomen, en dan met name voor broeikasgasemissies die ontstaan door veranderingen in het landgebruik.
De emissies als gevolg van veranderingen in het landgebruik zijn zowel plaats- als tijdsafhankelijk. Door zowel het plaats- en tijdafhankelijke potentiële aanbod, als de bijbehorende emissies van biomassa te integreren in het energiesysteemmodel, heeft Tjerk Lap inzichtelijk gemaakt hoeveel biomassa benut kan worden om aan de energievraag te voldoen, wat de bijbehorende emissies door veranderingen in het landgebruik zijn en met welke kosten dit gepaard gaat. Ook analyseerde hij de rol van afvang en opslag van CO2 in de ondergrond in combinatie met biomassaconversie.
Lap stelt vast dat biomassa in 2050 in 35% tot 60% van de finale energievraag in de Europese Unie kan voorzien. Hiervan wordt tussen de 10% en 70% geleverd uit nieuwe bio-energieplantages. De grote bandbreedte wordt onder andere veroorzaakt door de intensivering van landbouw. Bij een hoge intensiteit komt er landbouwgrond vrij voor nieuwe bio-energieplantages. Hierdoor is er weinig natuurlijk land nodig.
Daarnaast hield de onderzoeker rekening met een CO2-straf voor natuurlijke successie op voormalige landbouwgrond. Ook de injectiesnelheid van afgevangen CO2 in de ondergrond heeft behoorlijk impact op de modelberekeningen. Lap concludeert dat bij een gering biomassa-aanbod met een lage CO2 voetafdruk de kosten voor het energiesysteem significant stijgen omdat de industrie en transportsector verregaand moet worden geëlektrificeerd om CO2 doelstellingen te halen.
Meer informatie is te vinden in het proefschrift ‘The role of biomass in a low-carbon energy system: capturing the complexity of biobased options, land use and carbon balances in an energy system model demonstrated for Brazil’ van Thijs Lap waarvan delen op de website van de Rijksuniversiteit Groningen zijn te vinden.
bron: groeneruimte.nl