Dr. Paul Bennett, voorzitter van IEA Bioenergy op de IEA Bioenergy-conferentie “Technology vooruitgang in vloeibare biobrandstoffen en hernieuwbaar gas”.
Wenen, 20 oktober 2022
“Biomethaanexpansie is een sterk instrument om de gasimport te vervangen. Met aardgasprijzen boven 100 EUR/MWh is het concurrentievermogen van biomethaan enorm verbeterd. Biomethaan biedt lokale oplossingen voor afval, vermijdt de uitstoot van methaan en ammoniak en – heel belangrijk – het biedt alternatieven voor synthetische meststoffen, die sterk afhankelijk zijn van fossiel gas”, zegt Dr. Paul Bennett, voorzitter van IEA Bioenergy in Wenen.
Op de IEA Bioenergy-conferentie “Technologie vooruitgang in vloeibare biobrandstoffen en hernieuwbaar gas” op 17 oktober 2022 in Wenen, namen ongeveer 500 experts van over de hele wereld deel aan een discussie over de uitbreiding van klimaatvriendelijk biogas en geavanceerde biobrandstoffen, online of als deelnemers in Wenen .
In maart 2022 had de Europese Commissie in haar energiebeleidsprogramma “REPowerEU” het ambitieuze doel gesteld om de biomethaanproductie te verdubbelen tot 35 miljard m³ biomethaan tegen 2030. Het grote voordeel van de productie van biomethaan is dat het kan worden geproduceerd uit lokale bronnen en onmiddellijk in de bestaande infrastructuur kan worden ingevoerd. Dit vermindert de afhankelijkheid van invoer van energie, vooral uit Rusland.
Biomethaan is ook een klimaatvriendelijke energie, omdat het fossiele brandstoffen vervangt en de uitstoot van methaangas – een sterk broeikasgas – vermijdt dat anders zou worden uitgestoten bij de opslag van mest of bij de afbraak van organisch afval. Bovendien kan de biogene CO2 die vrijkomt bij het opwaarderen van biogas eenvoudig worden afgescheiden en opgevangen of hergebruikt, bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie.
Daarnaast heeft anaërobe vergisting een bijproduct digestaat, dat kan worden gebruikt voor de productie van biomest. Dit kan in de plaats komen van synthetische meststoffen die anders grote hoeveelheden aardgas nodig zouden hebben om te produceren. In feite heeft ongeveer 70 procent van de Europese producenten van meststoffen momenteel de productie verminderd of stopgezet vanwege de hoge gasprijzen. Meststoffen zijn daarom schaars en duur, en tekorten kunnen leiden tot grote oogstverliezen.
Vanaf 2024 moeten de EU-lidstaten hun gft-afval gescheiden inzamelen, wat de productie van biogas en biomethaan verder zou stimuleren en zou bijdragen aan de energietransitie. De productie van biomethaan zal naar verwachting dus voornamelijk toenemen uit biogeen afval en residuen zoals vast stedelijk afval, industriële residuen, mest, stro en residuen van landschapsbeheer.
Ook moet worden gedacht aan gewassen die geen extra landgebruik nodig hebben, zoals tussengewassen of tussengewassen. Dergelijke tussengewassen zijn ook goede landbouwpraktijken omdat ze de bodemgesteldheid verbeteren en erosie verminderen. Dr. Paul Bennett voorziet geen landconcurrentie voor de uitbreiding van biomethaan, integendeel:
“We hebben betrouwbare, betaalbare en klimaatvriendelijke energie nodig in Europa. Het heeft geen zin om energie en voedsel tegen elkaar uit te spelen. Ze zijn onderling afhankelijk, zoals blijkt uit de mestproblematiek. Wat we echter dringend nodig hebben, is een vlottere toegang voor biomethaanproducenten tot het aardgasnet en een snelle implementatie van het geharmoniseerde kader voor garanties van oorsprong. Dat schept duidelijkheid en zekerheid voor boeren, afvalverwerkers en nieuwe investeerders.”
Bron: IEABioenergy