De Duitse papierfabrikant WEPA introduceert twee nieuwe grondstofinnovaties als onderdeel van het vezelconcept binnen de duurzaamheidsstrategie. Ten eerste, vezels gewonnen uit gerecycled karton, waarvan via een innovatief productieproces bijzonder zachte en duurzame hygiënepapierproducten kunnen worden gemaakt. Ten tweede, een grondstofinnovatie op basis van Miscanthus, een van de duurzaamste primaire vezels ter wereld, die tot dusver door geen enkele andere fabrikant voor de productie van hygiënepapier wordt gebruikt.
Voor de overstap naar de verwerking van vezels uit miscanthus investeert Wepa in de Nederlandse fabriek in het Limburgse Swalmen enkele miljoenen euro’s in een nieuwe productielijn. Op termijn verwacht de fabrikant 1.000 hectare miscanthus nodig te hebben voor de aanvoer van voldoende grondstof. Het bedrijf Cradle Crops gaat dit areaal contracteren en de teelt en de oogst van miscanthus in met name Zeeland en Noord-Brabant coördineren.
Wepa presenteerde deze week in het Zeeuwse Westdorpe voor klanten de nieuwe productlijn van toiletpapier en hygiënedoekjes op basis van miscanthus als duurzame vezelbron. ‘Miscanthus is voor ons een alternatief voor houtvezels’, zegt Erik van Hoof, procestechnoloog bij Wepa. ‘Het voordeel is dat de vezelproductie 30 procent hoger is dan in de bosbouw. Ook legt miscanthus vier keer zoveel CO2 vast.’
Zonder chemie telen
Akkerbouwer Filip Baecke gaf een toelichting op de teelt. Hij heeft al meer dan tien jaar ervaring met miscanthus en is blij dat de papierindustrie het gebruik van de vezels nu grootschalig oppakt. ‘We telen volledig zonder chemie en kunnen minimaal twintig jaar van het gewas oogsten. Deze biobased toepassing maakt het perspectief voor miscanthus alleen maar aantrekkelijker.’
Achtergrond Miscanthus:
Miscanthus is een hernieuwbare, natuurlijke grondstof die rijk is aan cellulose. De planten worden lokaal verbouwd zonder bemesting, irrigatie of gebruik van bestrijdingsmiddelen en ze groeien ongeveer 20 jaar lang elk jaar uit tot hun volle grootte. Alleen bij de jaarlijkse oogst wordt de bodem gestoord, voor de rest het hele jaar door niet, waardoor de bodemstructuur in de loop der jaren verbetert. De eisen die de plant aan de bodem stelt, zijn zeer laag en de bodem wordt niet uitgeput. Ook door zijn zeer hoge opbrengst per oppervlakte-eenheid heeft Miscanthus een lagere ecologische voetafdruk dan primaire vezels op houtbasis.
Bron: Nieuwe Oogst