De Duitse overheid legt de basis voor duurzaam gebruik van biomassa uit bosbouw, landbouw en afvalbeheer. Daartoe hebben het ministerie van Economie en Klimaatbescherming, het ministerie van Landbouw en het ministerie van Milieu op 6 oktober belangrijke punten gepresenteerd om te zorgen voor een duurzame productie en gebruik van biomassa in Duitsland die consequent is afgestemd op klimaat, milieu en biodiversiteit doelen.
Het duurzaam beschikbare biomassapotentieel, het behoud van natuurlijke ecosystemen en het food-first principe (prioriteit van voedselzekerheid) vormen het handelingskader.
Op basis van deze kernpunten wordt de strategie ontwikkeld in samenspraak met vertegenwoordigers van politiek, bedrijfsleven, wetenschap en samenleving en wordt volgend jaar vastgesteld. De Duitse regering zegt daarmee een verder mandaat uit het regeerakkoord uit te voeren. Het is gericht op het identificeren van perspectieven op middellange en lange termijn voor het gebruik van biomassa. Vragen over de korte termijn rol van bio-energie in de context van energievoorzieningszekerheid staan niet centraal in de strategie.
Volgens de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck: “Biomassa – d.w.z. hout, energiegewassen of organisch afval bijvoorbeeld – is een hulpbron waar veel vraag naar is en is ook een binnenlandse hulpbron. Ook al is het van natuurlijke oorsprong en is het een hernieuwbare grondstof materiaal: het gebruik ervan is niet per se klimaat- en milieuvriendelijk.
“Ook biomassa is schaars. Daarom hebben we regels nodig voor duurzaam gebruik. Met de biomassastrategie creëren we daarvoor de nodige richtlijnen. Het moet ervoor zorgen dat biomassa in de toekomst alleen in duurzaam beschikbare hoeveelheden wordt gebruikt, in een meer gerichte manier voor klimaatbescherming en de transformatie van onze economie naar broeikasgasneutraliteit.
”Op deze manier creëren we een betrouwbaar langetermijnkader voor investeringen, ook in landelijke gebieden – altijd in harmonie met het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen. In de EU geven we ook een voorbeeld met de strategie van hoe de Europese klimaatbescherming en milieudoelen het beste samen kunnen worden bereikt.”
Federaal minister van Landbouw Cem Özdemir zei: “In deze tijden van verstrekkende gevolgen voor de wereldwijde voedselzekerheid van de Russische aanval op Oekraïne, die in strijd is met het internationaal recht, en de toenemende concurrentie om schaarse grondstoffen, wordt verantwoord en toekomstgericht gebruik van onze natuurlijke grondstoffen is belangrijker dan ooit.
”Graan- en oliezadenproductie op het veld, veeteelt en graslandgebruik, hout uit de bosbouw: het zijn allemaal elementaire productiegebieden van biomassagebruik en een centrale pijler voor onze land- en bosbouw en het platteland.
Met het oog op verdere noodzakelijke inspanningen om de voedsel- en energievoorziening veilig te stellen en het klimaat en de biodiversiteit te beschermen, is de Nationale Biomassastrategie een belangrijk instrument om duurzaam geproduceerde biomassa gericht en systeemdienend inzetbaar te maken en het potentieel ervan veilig te stellen.Om deze uitdagingen aan te gaan, is een zorgvuldige afweging van het toekomstige gebruik van beperkt en duurzaam biomassapotentieel vereist, dat moet worden ondersteund door duidelijke leidende politieke principes en concrete beleidsinstrumenten.”
Federaal minister van Milieu Steffi Lemke zei: “De klimaat- en biodiversiteitscrises zijn twee kanten van dezelfde medaille en kunnen alleen samen worden opgelost. We moeten de crises niet tegen elkaar uitspelen.
Het doel van de Nationale Biomassa Strategie is dan ook om te bepalen hoeveel duurzaam gewonnen en geproduceerde biomassa beschikbaar is en deze binnen ecologische grenzen te gebruiken.
Om een meetbare en duurzame bijdrage te leveren aan klimaat- en biodiversiteitsbescherming, is het noodzakelijk om zorgvuldig bedenk waarvoor de schaarse grondstof biomassa moet worden gebruikt.
We hebben een efficiënt cascadegebruik nodig: hoogwaardige materialen moeten duurzaam worden gebruikt, in het geval van hout bijvoorbeeld voor de productie van bouwmaterialen of meubels. Tegelijkertijd leidt het beschermen van ecosystemen die van nature CO2 opslaan tot een meetbare bijdrage aan klimaatbescherming en behoud van biodiversiteit, wat betekent dat het zinvol kan zijn om hout in het bos te laten.”
Landbouw- en bosbiomassa wordt al in veel gebieden in Duitsland gebruikt, ook om de Duitse klimaatdoelstellingen te halen. Dit zijn bijvoorbeeld mest voor biogas en dus energieproductie en hout voor de bouw.
In de toekomst zal de vraag naar biomassa toenemen. Tegelijkertijd is het duurzame potentieel dat wereldwijd beschikbaar is, beperkt. Het is daarom des te belangrijker om strategische uitgangspunten voor duurzame biomassaproductie en -gebruik vast te stellen om meer prikkels en doelen te stellen voor duurzaam gebruik van biomassa.
Bron: bioenergy-news.com