In een tijd van afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en ongebreidelde ontbossing is bamboe een soort wondergewas. Het wordt gebruikt als alternatief voor plastic en katoen. Het is zelfs een superieur bouwmateriaal, van meubels tot huizen. Maar bamboe is ook een uitstekende natuurlijke bron voor energieproductie. Het is misschien niet zo schoon als zonne-energie of geothermische energie, maar totdat deze superieure bronnen in staat zijn om aan al onze energiebehoeften te voldoen, blijft bamboe een veel duurzamer alternatief voor steenkool en aardolie.
Door het supersnelle groeiproces van bamboe – de plant groeit gemiddeld 15 tot 20 centimeter per dag – is het de snelst groeiende plant ter wereld. Het groeirecord van bamboe ligt zelfs op maar liefst 91 cm per dag.
Van de bamboeplant worden alleen de zijtakken gebruikt, de wortels blijven daardoor intact. Dit houdt in dat de plant na de oogst gewoon doorgroeit. Zo hoeven er geen bossen worden gekapt om nieuwe bamboe te verbouwen. De bamboeplant heeft alleen zonlicht en water nodig om te groeien en groeit dus 100% natuurlijk. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen of kunstmatige besproeiing.
De koolstofdioxide-uitstoot (CO2) van bamboe geeft 35% meer zuurstof in de atmosfeer af dan een gelijkwaardige soort hardhout. Dit ontstaat door de hoge groeisnelheid en fotosynthese.
Project Ghana
In 2012 is Stichting Barbarugo opgericht. Deze stichting helpt het milieu én de mens. Ze leveren bamboestekjes aan boeren in Ghana, ondersteunt hun met kennis en geeft begeleiding.
Meer informatie over Stichting Barbarugo vindt u op: Barbarugo | voor ontwikkelingshulp met perspectief