Met torenhoge prijzen voor gas, olie en elektriciteit, wordt de EU deze winter geconfronteerd met een grote energiecrisis, en veel burgers lopen het risico hun huizen niet te kunnen verwarmen. Het debat van vandaag over de warmtevoorziening van de EU kijkt naar betaalbaarheid, duurzaamheid en hernieuwbaarheid, maar nu meer dan ooit staat energiezekerheid centraal in de discussie. Biowarmte vinkt alle vakjes aan, zoals een nieuw Bioenergy Europe-rapport onthult.
Voor de vierde keer sinds de lancering in 2007 wordt het door Bioenergy Europe gepubliceerde Statistisch Rapport 2022 opgesplitst in verschillende publicaties, die elk een ander aspect van bio-energie behandelen.
Momenteel blijft de vraag hoe te voorzien in de helft van de energievoorziening van de EU – namelijk warmte – moeilijk te beantwoorden. Bioheat is echter een beschikbare oplossing om de verwarmingssector koolstofarm te maken en veilig te bevoorraden, en het statistisch rapport Bioheat voor 2022 analyseert samen met de bijbehorende Policy Brief de huidige stand van zaken van biomassa in de verwarmingssector.
Bioenergy Europe wijst erop dat bio-energie vaak ten onrechte wordt gekoppeld aan energieopwekking; het is echter “opmerkelijk dat biowarmte goed is voor 74 procent van alle bio-energieconsumptie in de EU.”
In 2019 droeg bio-energie van alle hernieuwbare energiebronnen in verwarming (RES-H) 85 procent bij, waardoor de uitstoot met ongeveer 160 miljoen ton koolstofdioxide-equivalenten (CO 2 eq.) kon worden verminderd.
Dit vertegenwoordigt meer dan de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen (BKG) van België en Slowakije samen en “laat zien hoe biowarmte actief kan bijdragen aan de doelstellingen van REPowerEU.”
Desalniettemin benadrukt het rapport dat een van de grootste uitdagingen van de verwarmingssector de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is, waarbij 36 procent van alle broeikasgasemissies in Europa afkomstig is van warmte. Om haar doelstelling van klimaatneutraliteit te bereiken, “kan de EU het zich niet veroorloven haar inzet voor een hogere RES-H-penetratie uit te stellen.”
In de huidige wetgevingsvoorstellen worden ambitieuzere doelstellingen voor warmte verwelkomd, aangezien ze een duidelijke erkenning tonen van het belang van de sector voor de klimaatdoelstellingen van de EU en de REPowerEU-doelstellingen.
“Bioheat biedt een oplossing voor een andere grote uitdaging van de sector, namelijk de veroudering van verouderende toestellen. Het moderniseren van de verwarmingsvoorraad in de EU is van cruciaal belang, aangezien vandaag een kwart van de verwarmingsinstallaties in de EU meer dan 30 jaar oud is.”
Om tegen 2030 aan hogere luchtkwaliteitsdoelstellingen te voldoen, moet het trage vervangingspercentage van inefficiënte en verouderde apparaten worden versneld, zodat nieuwe, moderne apparaten voor biowarmte kunnen bijdragen aan een grotere reductie van de uitstoot van broeikasgassen.
Als we kijken naar vermindering van vervuiling, stoot één open haard dezelfde hoeveelheid fijne deeltjes uit als 300 moderne biowarmtetoestellen, wat het enorme potentieel aantoont dat de sector heeft op het gebied van energie-efficiëntie, vooral in de bouwsector.
Naast de verwarming van woningen moet de penetratie van hernieuwbare energie in het algemene verwarmingssysteem van de EU prioriteit krijgen. Op biomassa gebaseerde stadsverwarming biedt een concrete oplossing om de brandstofomschakeling naar hernieuwbare energiebronnen verder te stimuleren. Sinds 2000 is
het aandeel van bio-energie in stadsverwarming meer dan verdrievoudigd, tot een aandeel van 97 procent van alle hernieuwbare energie samen in 2020.
Deze opmerkelijke stijging bewijst eens te meer dat biowarmte een haalbare energie-efficiënte oplossing biedt, zowel op individueel als op wijkniveau, en een perfect voorbeeld is van sectorintegratie.
Verder stelt het rapport vast dat 80 procent van het energieverbruik in de industrie wordt gebruikt voor verwarmingsdoeleinden, waarbij biowarmte 10 procent van het totale industriële warmteverbruik dekt.
We maken ons allemaal zorgen om het komende stookseizoen door te komen en we zien een toenemende vraag naar pellets voor individuele verwarmingstoestellen. Dit toont de interesse van eindgebruikers in een duurzame en in eigen land beschikbare energiebron, aldus Jean-Marc Jossart, secretaris-generaal van Bioenergy Europe.
Het Bioheat- rapport van Bioenergy Europe 2022 benadrukt de sleutelrol die biomassa speelt bij de productie van hernieuwbare warmte en verschaft de lezer gedetailleerde gegevens in dit verband. Deze hebben betrekking op een reeks indicatoren zoals het verbruik door de lidstaten, de gebruikte brandstoffen, de rol van biomassa in de industriële warmteproductie en decentrale verwarmingssystemen.
Door dit rapport zullen lezers zich bewust worden van het belang van verwarming in de energiemix van de EU27, zowel industrieel als residentieel, maar ook van de veelzijdigheid van biomassa als het gaat om het voldoen aan deze behoeften.
Bron: Bioenergyinternational