Hoe zit het nu echt met omkappen van bomen voor houtige biomassa? Regelmatig is hier discussie over, vooral op social media. Aan de hand van feiten leggen wij uit dat er geen bomen speciaal voor houtige biomassa worden gekapt, maar dat houtige biomassa een bijproduct is van bosbeheer en geen doel op zich.
Houtige biomassa is een verzamelnaam voor alle hout dat wordt ingezet voor de opwekking van energie. Houtige biomassa bestaat vooral uit laagwaardig hout (takken, tophout en stammetjes uit dunningen) wat vrijkomt als restproduct uit de bosbouw of zaagsel vanuit de houtbewerkingsindustrie. Maar ook hout uit de recycling industrie en reststromen uit de biochemie (mits houtige biomassa als grondstof dient) vallen onder deze categorie.
Met de strengste duurzaamheidscriteria van de wereld zorgt Nederland ervoor dat naast het behouden van de biodiversiteit er ook geen onnodige belasting voor de natuur is.
Nederlandse en deels Europese bossen voorzien Nederland van hout voor papier en karton, houtproducten en energie. Deze bossen laten een netto groei zien. Dit wil zeggen dat de jaarlijkse groei groter is dan de jaarlijkse oogst.
Feiten en cijfers
Nederland
Staatsbosbeheer oogst 265.000 m3 hout per jaar. De bestemming daarvan: 54% plaatmateriaal, 33% zaag- en emballagehout, 7% brandhout, 6% papier. Er kwam 50.000 ton biomassa vrij uit reststromen, waarvan 64% uit bos, 34% uit overige natuurgebieden en landschapselementen en 2% uit natuurherstelprojecten. (Bron: jaarverslag Staatsbosbeheer 2021).
Europa
Momenteel vertonen de bossen in de EU een netto groei van iets meer dan 800 miljoen m3 per jaar. Er wordt slechts 500 miljoen m3 geoogst, hoofdzakelijk industrieel rondhout voor de bouw en voor de productie van meubelen en papier.
(Bron: Helpen het Europese bos en haar brandhout Europa de winter door? – WUR)