In de vallei van de Grote Beek gaat Natuurpunt starten met een nieuwe vorm van landbouw: paludicultuur of natte landbouw. Een investering van 2 miljoen euro waarmee ze 130 hectare veen willen herstellen, goed voor jaarlijks zo’n 1.000 ton minder CO2 in de lucht en bodem. Het is de bedoeling om samen met een lokale landbouwer wilgen te kweken. Het hout daarvan kan gebruikt worden als biomassa in elektriciteitscentrales, of van de houtvezels kan ecologisch isolatiemateriaal worden gemaakt. Een eerste proefaanplant is gezet in Beverlo, op de grens met Heppen.
Natuurpunt gaat er nu 130 hectare veen herstellen door de waterhuishouding in het gebied te verbeteren. Dat zal gebeuren door het dempen van de ontwateringsgrachten zodat het water opnieuw kan opgenomen worden door de bodem. Maar Natuurpunt is er van overtuigd dat er in het gebied ook aan landbouw gedaan kan worden en wil met die natte landbouw aantonen dat natuur en landbouw per definitie niet tegenstrijdig zijn.
Cyr Mestdagh van Natuurpunt op Radio 2 Limburg: “Maar dan op een alternatieve manier, met paludicultuur of natte landbouw. We willen er wilgen kweken, want die kunnen groeien op natte grond. Ze kunnen verwerkt worden in biomassacentrales, tot veevoeder en de vezels ervan kunnen ook gebruikt worden als stalstrooisel. Maar er kan ook ecologisch isolatiemateriaal van gemaakt worden, dat is even goed als de klassieke glaswol die we nu gebruiken”.
Bron: Internetgazet.be