De Europese Unie zou de hoeveelheid biomassa die de komende decennia op duurzame basis wordt geproduceerd, kunnen ‘verdrievoudigen’ en tegelijkertijd helpen om land te herstellen dat is aangetast door industriële vervuiling, slechte landbouw, erosie en klimaatverandering, zegt André Faaij.
André Faaij is Director of Science bij de unit Energietransitie van TNO, de Nederlandse onafhankelijke onderzoeksorganisatie. Hij is ook een vooraanstaand professor aan de Rijksuniversiteit Groningen, Nederland.
Faaij heeft bijgedragen aan verschillende rapporten, zoals het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties, de World and Global Energy Assessment en de World Energy Outlook van het IEA.
Op www.euroactiv.com legt hij in een uitgebreid interview uit hoe biomassa wel degelijk kan bijdragen in een beter klimaat.
Opvallende hoogtepunten uit het interview zijn:
- Marginaal aangetaste gronden kunnen worden geregenereerd met een mengsel van gewassen die biomassa of biobrandstoffen als bijproduct produceren.
- Herbeplanting van die landen met zouttolerante soorten kan een manier zijn om die landen te regenereren, ze te beschermen tegen verdere erosie, zoutproblemen te verminderen en meer koolstof in de bodem te krijgen
- Dat zou biomassa zijn die ecologische voordelen heeft, niet zou concurreren met voedsel en meer koolstof zou opslaan bovenop de geproduceerde biomassa.
- Op wereldschaal kunnen “honderden miljoenen hectaren” land worden gebruikt voor het ondersteunen van gewassen die helpen om aangetaste of marginale gronden te herstellen.
- In Europa vertegenwoordigen die gronden “enkele tientallen miljoen hectaren” – zoals semi-aride gronden in Spanje en Italië, en verontreinigde industriegronden, waaronder zelfs het gebied van Tsjernobyl.
- Het argument van NGO’s dat bossen onaangeroerd moeten blijven, is “fundamenteel gebrekkig” omdat het voorbijgaat aan het feit dat bossen te lijden hebben onder klimaatverandering en onderhoud nodig hebben om ecologische ineenstorting te voorkomen. Productieve bossen nemen ook meer koolstof op.
- Kijkend naar de totale beschikbare productie, zou Europa de duurzame beschikbaarheid van biomassa kunnen verdrievoudigen en tegelijkertijd de andere doelstellingen van de Green Deal, zoals herbebossing en bebossing, kunnen versterken.
[ Foto: Oregon Department of Forestry / Flickr ]