GIDARA Energy en het Havenbedrijf Rotterdam zijn verheugd om GIDARA’s volgende geavanceerde biobrandstoffaciliteit in Nederland aan te kondigen: Advanced Methanol Rotterdam (“AMR”). De fabriek, gelegen in de haven van Rotterdam, zal niet-recyclebaar afval omzetten in geavanceerde methanol. De geavanceerde methanol behaalt CO 2 -emissiereducties zoals beschreven in de Renewable Energy Directive II (RED II) en Fit-for-55-kaders. De hernieuwbare brandstof zal fossiele brandstoffen vervangen, wat een aanzienlijke CO2-besparing oplevert. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft voor deze voorziening een unieke locatie in de haven ter beschikking gesteld.
Niet-recycleerbaar afval omzetten in hernieuwbare brandstoffen
Vorig jaar kondigde GIDARA Energy Advanced Methanol Amsterdam aan, een ultramoderne faciliteit voor hernieuwbare brandstoffen die zal dienen als blauwdruk voor AMR. De twee faciliteiten zullen identiek zijn en gebruikmaken van GIDARA’s gepatenteerde High-Temperature Winkler (HTW®)-technologie, die niet-recyclebaar afval omzet in hernieuwbare brandstoffen. Deze technologie is commercieel gebruikt in vier andere afvalverwerkingsinstallaties om syngasproductiefaciliteiten te reinigen
Advanced Methanol Rotterdam zal een reductie van 350.000 ton koolstofdioxide-equivalenten (CO 2 eq) van de uitstoot van broeikasgassen (BKG) per jaar bereiken, waarbij jaarlijks ongeveer 90.000 ton hernieuwbare methanol wordt geproduceerd door 180.000 ton lokaal niet-recyclebaar afval om te zetten dat momenteel verbrand worden.
Alle zijstromen van het conversieproces op de AMR-faciliteit zullen worden benut zodat de CO 2 wordt afgevangen en naar lokale kassen wordt geleid; bodemproductresidu wordt gebruikt voor cementproductie; en andere stromen zoals ammoniak en zouten zullen worden verkocht en gebruikt als grondstof voor respectievelijk andere industrieën en strooizout, waardoor een circulair concept ontstaat.
Het is de bedoeling dat de faciliteit in de eerste helft van 2023, wanneer een vergunning wordt ontvangen, begint met detailengineering en bouw, en in 2025 start met de productie van hernieuwbare methanol.
Wim van der Zande, CEO bij GIDARA Energy:
“Om aan de vraag naar schonere brandstoffen te kunnen voldoen, moet GIDARA Energy agressief groeien. Deze aankondiging van onze vestiging in Rotterdam laat zien hoe toegewijd we zijn aan het aangaan van de milieu- en afvaluitdagingen waarmee we allemaal worden geconfronteerd. Omdat we ons ontwerp hebben gestandaardiseerd en onze applicatie hebben gemodulariseerd, zijn we in staat om de Amsterdamse faciliteit direct na te bootsen. De locatie, kwaliteit van de infrastructuur en toegang tot een breed netwerk van partners waren leidende factoren bij het bepalen van de locatie van onze tweede faciliteit. De samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam maakt het mogelijk om de integrale productwaardeketen van afval tot brandstof en andere waardevolle bijproducten te ontwikkelen.”
Havenbedrijf Rotterdam CO 2 neutraal in 2050
Het AMR-terrein van 8,5 ha is strategisch gelegen aan de Torontostraat in het Botlekgebied van de Rotterdamse haven en is aangesloten op grondstofleveranciers, opslagterminals en andere bedrijven. De locatie van de faciliteit is gekozen om een geïntegreerde productwaardeketen op korte afstand te hebben.
De strategie van het Havenbedrijf Rotterdam is om bestaande industrieën te faciliteren bij het verkleinen van hun CO2-voetafdruk en het aantrekken van nieuwe bedrijven die passen in de ambitie van het Havenbedrijf om in 2050 een CO2- neutraal haven- en industriecomplex te zijn.
Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam:
‘We verwelkomen het besluit van GIDARA Energy om deze ultramoderne faciliteit voor de productie van duurzame methanol in onze haven op te zetten. De fabriek van Advanced Methanol Rotterdam past heel goed bij onze langetermijnvisie voor de transitie van de industrie in de haven. Deze ontwikkeling toont ook het belang aan van helder en betrouwbaar overheidsbeleid ten aanzien van de energietransitie. In dit geval stimuleert regelgeving rond het gebruik van duurzame transportbrandstoffen bedrijven om in dergelijke installaties te investeren.’
Geavanceerde methanol
Geavanceerde methanol is een veelzijdige hernieuwbare transportbrandstof die onder meer kan worden gebruikt in de sectoren wegvervoer, zeevervoer en luchtvaart, waardoor deze sectoren hun CO2-uitstoot kunnen verminderen en duurzamer kunnen worden.
Een van de belangrijkste afnemers van de AMR-faciliteit zal FinCo Fuel Group zijn, een wijdverbreid netwerk van verkoopbedrijven, waaronder Gulf Bunkering, GoodFuels, Licorne Fuel, Dalergy Group en Gulf Netherlands. FinCo, gevestigd in Nederland, Duitsland en Zwitserland, is een belangrijke speler in het leveren van verschillende koolstofarme energiedragers aan weg- en scheepvaartklanten.
Bart-Willem ten Cate, Renewables Strategy & Development bij FinCo Fuel Group:
“Bij FinCo streven we ernaar om het aandeel van duurzame, hernieuwbare brandstoffen snel te vergroten door nieuwe en innovatieve producten aan ons portfolio toe te voegen. De bio-methanol die GIDARA Energy gaat produceren in de Advanced Methanol Rotterdam-faciliteit, zet afvalstroom om in een hernieuwbare brandstof die we onze klanten kunnen aanbieden om diesel en stookolie in de scheepvaart te verdringen, zowel op zee als op onze rivieren. Een bijkomend voordeel van bio-methanol is dat het niet alleen de CO 2 -uitstoot vermindert, maar ook de lokale luchtkwaliteit verbetert.”
Bron: GIDARA Energy