Jessica Marcus, vice-president, beleid en operaties, US Industrial Pellet Association heeft in biomassmagazine.com een opiniestuk geschreven over de herziening van de EU-regelgeving mbt biomassa.
In een tijd waarin Europa zoveel mogelijk betaalbare, duurzame en veilige energie nodig heeft, heeft de stemming van vorige week door de ENVI-commissie van het Europees Parlement om het gebruik van biomassa te beperken weinig zin. Het meest verontrustend is de stap om het gebruik van ‘primaire biomassa’ te verbieden, dat wil zeggen biomassa die rechtstreeks uit bossen komt. Dit zou effectief tot 50 procent van de grondstof voor de productie van duurzame biomassa diskwalificeren en 20 procent van Europa’s gebruik van hernieuwbare energie elimineren.
Mocht deze misplaatste en onnodige bepaling uiteindelijk wettelijk bepaald worden, dan zou dit een zware slag toebrengen aan het vermogen van de EU om energiezekerheid te garanderen en zou het elke kans om haar ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen regelrecht teniet doen. Het goede nieuws is dat de stemming de standpunten van een enkele fractie van het Parlement vertegenwoordigt, en dat eventuele wijzigingen in bestaande biomassaregels verre van zeker blijven naarmate het politieke proces vordert.
De EU werkt momenteel aan herzieningen van haar klimaat-, energie- en transportgerelateerde wetgeving in het kader van het zogenaamde “Fit for 55-pakket” om de bestaande wetgeving af te stemmen op haar klimaatambities voor 2030 en 2050. Dit grotere initiatief leidde tot een herziening van de EU-richtlijn hernieuwbare energie (RED), en daarmee tot een beoordeling van de duurzaamheidscriteria voor het gebruik van biomassa.
Uiteindelijk zullen eventuele wijzigingen in de biomassaregels pas ver in 2023 worden vastgesteld, omdat we ons nog in de beginfase van het proces bevinden. Het standpunt van het Parlement zal dit najaar tijdens een plenaire stemming worden vastgesteld. In de tussentijd zullen verdere onderhandelingen plaatsvinden tussen de leden van het Europees Parlement, aangezien de ITRE-commissie het dossier nu in behandeling neemt. Tegelijkertijd werkt de Europese Raad aan een eigen standpunt over RED.
Zodra de standpunten van het Parlement en de Raad zijn vastgesteld, zullen ze zich aansluiten bij de Europese Commissie voor een trialoog, waar de drie instanties samenwerken om definitief te beslissen welke herzieningen wel en niet moeten worden aangebracht in RED. Deze onderhandelingen zullen naar verwachting pas begin volgend jaar beginnen.
Hoewel het zorgwekkend is om enig momentum te zien om het gebruik van biomassa onnodig te beperken, was de stemming van vandaag nipt met 45 EP-leden voor, 36 tegen en 6 onthoudingen. Dit toont aan dat er een zwakke consensus bestaat over amendementen om het gebruik van biomassa te beperken, en is een voorbode van de uitdagingen waarmee deze voorstellen te maken zullen krijgen tijdens de lopende onderhandelingen.
Biomassa is tot nu toe een hoeksteen geweest van de klimaatvooruitgang van de EU. Het heeft miljoenen tonnen fossiele brandstoffen verdrongen, voornamelijk steenkool. Het levert warmte aan 50 miljoen huizen en genereert 40 gigawatt aan betrouwbare stroom, waardoor de uitbreiding van intermitterende wind- en zonne-energie mogelijk wordt. En toch tonen alle toonaangevende modellen – inclusief de eigen analyse van de Europese Commissie – aan dat het gebruik ervan minstens moet verdubbelen om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.
Tegelijkertijd blijven onze leden aantonen dat biomassa kan worden ingekocht in overeenstemming met de reeds strikte duurzaamheidscriteria van de EU, en op een manier die een positieve impact heeft op het milieu, het klimaat en de lokale gemeenschappen.
De pleidooien voor biomassa zijn sterker dan ooit en het proces om de rol ervan in de energietransitie van de EU te herzien is nog maar net begonnen. We zijn ervan overtuigd dat de EU haar al lang bestaande erkenning van biomassa als een essentiële klimaatoplossing zal voortzetten en haar broodnodige uitbreiding zal ondersteunen om de klimaatambities die we allemaal delen te verwezenlijken.
Bron: biomassmagazine.com