De vier technische universiteiten van Nederland werken samen op verschillende energiethema’s om te versnellen naar een CO2-neutrale samenleving. In een reeks video’s leggen vooraanstaande wetenschappers van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University and Research uit met welke technologie zij werken en hoe zij samenwerken aan onderzoek en infrastructuur om de energietransitie te versnellen.
In deze video belichten Harry Bitter (WUR) Michael Boot (TU/e) en Wiebren de Jong (TUD) de mogelijkheden van biomassa in de transitie naar schone energie.
Drie vooraanstaande wetenschappers delen hun verhaal. Ten eerste benadrukt Harry Bitter (WUR) dat om de planeet bewoonbaar te houden met dezelfde welvaartsnormen, de energietransitie moet worden verplaatst van fossiele naar hernieuwbare bronnen. Hij legt verder uit dat ze door het gebruik van biomassa een energiezuinige brandstof kunnen creëren. Vervolgens laat Michael Boot (TU/e) zien hoe restbiomassa, zoals papier, kan worden omgezet in een zwarte olie die duurzamer is dan fossiele oliën. Tot slot werkt Wiebren de Jong (TUD) met een groep aan geïntegreerde systemen voor energieopslag en biomassaconversie. Over het algemeen moeten deze conversietechnologieën voor hernieuwbare biomassa consistenter zijn dan bijvoorbeeld de fluctuerende zonne- en windenergie. Samen delen deze universiteiten hun kennis en faciliteiten om het proces van het vinden van de optimale integratie te versnellen.
Bekijk hier alle video’s