In het zuiden van Duitsland zoeken telers naar alternatieven voor aardgas. De recente oorlog in Oekraïne maakt het belang van die zoektocht alleen maar duidelijker. De regionale omroep voor het Duitse Beieren, BR24, staat stil bij de energiecrisis in de glastuinbouw en laat vruchtgroenteteler Peter Höfler en tomatenteler Rudolf Dworschak uit Neurenberg aan het woord.
Biomethaan
Die eerste teelt met behulp van twee wkk’s, waarvan er één tegenwoordig op biomethaan draait. Peter wijst erop dat de tijd van telers die op steenkool stoken grotendeels voorbij is in Duitsland. Zelf betrekt hij in samenwerking met collega’s aardgas, maar ook gebruikt hij het aardgasalternatief biomethaan. De warmte (en CO2) gebruikt hij in zijn teelt, de elektriciteit levert hij nu nog aan het net terug. In de toekomst wil hij de elektra op zijn eigen bedrijf zelf gebruiken.
Biomassa
Collega Rudolf Dworschak teelt tomaten volgens Bioland-richtlijnen op 2 hectare. De kas wordt met aardgas pas verwarmd vanaf maart, in lijn met de richtlijnen van de telersvereniging. De teler, een bioteler, ziet zijn conventionele collega al wel oogsten tegen die tijd. Hij heeft tot dusver 12 miljoen kilowattuur aardgas verbruikt. De helft daarvan wil hij vervangen door biomassa. Op die manier kan hij bijna jaarrond telen, van februari tot november, en dat binnen de Biolandregels.
Biomassa is niet onomstreden. Net als in Nederland is er ook in Duitsland kritiek op biomassa, onder andere vanwege luchtvervuiling. Daarom wordt voor in de verdere toekomst toe ook naar bijvoorbeeld windenergie en fotovoltaïsche energieopwekking gekeken.
Bron: groentenieuws.nl