Kolencentrales in Nederland moeten op korte termijn verder worden geopend om ons land minder afhankelijk te maken van vervuild Russisch aardgas. Meerdere energiedeskundigen hebben daar woensdag in de Tweede Kamer voor gepleit nu Nederland in een gigantische energiecrisis is gestort.
Andre Faaij, wetenschappelijk directeur van TNO, hield Kamerleden woensdag voor dat inzet van onze moderne centrales een oplossing kan vormen om de energiezekerheid in Nederland te vergroten. Volgens Faaij komen de CO2-reductieplannen niet in gevaar, omdat verbranden van Russisch gas in Nederland voor dezelfde emissies zorgt als kolenenergie in moderne centrales.
Bovendien kan ook gekozen worden voor verbranden van biomassa. „Het Russische gas leidt tot allerlei indirecte emissies. Lekke leidingen, het aanstuwen van compressoren.” Zijn TNO-collega René Peters sluit zich aan bij het verruimen van de inzet van kolencentrales. „Desnoods met een maximaal percentage biomassa.”
Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie, pleitte in de Tweede Kamer eveneens voor het snel heropenen van kolencentrales. Ook hij noemt de klimaatschade beperkt. „De kolencentrales hier vallen onder het Europese systeem voor emissiehandel”, zei hij. Dat systeem is er voor het verhandelen (en beprijzen en beperken) van uitstootrechten van broeikasgassen. „Dat geldt niet voor Russisch aardgas.”
David Smeulders, energieprofessor van de TU Eindhoven, roept op tot realisme op korte termijn. „Jarenlang kwam CO2 op plaats 1, 2 en 3 van onze prioriteiten. Nu moeten we dat CO2-taboe gewoon even overboord zetten”.
Lees het volledige artikel op Telegraaf.nl