Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) verwacht niet dat het stikstofbeleid helemaal op de schop moet, nu de rechtbank in Zwolle heeft geoordeeld dat het tot nu toe gevoerde gedoogbeleid voor kleine uitstoters strijdig is met de wet. Zij heeft vertrouwen in de aanpak die is afgesproken in het coalitieakkoord.
De rechter heeft in vier rechtszaken provincie Overijssel op de vingers getikt omdat die niet handhaaft bij een aantal biomassa-installaties waar geen natuurvergunning voor is afgegeven. Het provinciebestuur moet dat besluit beter onderbouwen en laten zien dat niet alleen het bedrijfsbelang, maar ook het belang van de natuur wordt meegewogen.
Biomassa-installaties
Het vorige kabinet heeft deze ondernemers beloofd dat hun activiteiten alsnog worden gelegaliseerd, en dat daar met algemene maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen ruimte voor wordt vrijgemaakt. Uiterlijk in 2025 moet dat geregeld zijn. Tot die tijd hoeven provincies van het Rijk niet te handhaven.
Van der Wal wijst erop dat de uitspraken van deze week allemaal specifiek gaan over biomassa-installaties. De rechter is niet overtuigd dat er ook echt Van der Wal wijst erop dat de uitspraken van deze week allemaal specifiek gaan over biomassa-installaties. De rechter is niet overtuigd dat er ook echt zicht is op de beloofde legalisatie en de natuurverbetering die daarvoor nodig is. De provincie moet dat beter onderbouwen en ‘daar gaan wij bij helpen’, zegt zij.
Het coalitieakkoord, waarin concrete plannen staan voor stikstofreductie, zorgt volgens de minister voor een “nieuwe werkelijkheid”. Zij wijst er daarnaast op dat de eerste bedrijven die onder het gedoogbeleid al zijn gelegaliseerd. “De rechter wil dat we het laten zien. Daar zijn we op dit punt echt mee bezig.”
Beeld: Martijn Beekman
Bron: nieuweoogst.nl