De wereldwijde productie van pellets blijft op het pad van constante en stabiele groei, met een stijging van 5 procent van 2019 tot 2020. De EU27 bereikte een productie van 18,1 miljoen ton in 2020, waarmee het de grootste pelletproducent ter wereld is, met Duitsland nog steeds de grootste pelletproducent binnen de EU. het blok, terwijl Tsjechië (Tsjechië) in 2020 een opmerkelijke stijging van 21,5 procent registreerde, volgens het Pellets Statistical Report 2021 van Bioenergy Europe.
Voor de derde keer sinds de lancering in 2007 wordt het Statistisch Rapport 2021, gepubliceerd door Bioenergy Europe (voorheen bekend als AEBIOM), opgesplitst in verschillende publicaties, die elk een ander aspect van bio-energie behandelen.
Bioenergy Europe heeft Pellets Statistisch Rapport 2021 uitgebracht, het vijfde hoofdstuk van zijn Statistisch Rapport 2021 dat zich richt op houtpellets en hun sleutelrol bij het bereiken van de doelstelling voor koolstofneutraliteit in 2050.
Uit het rapport blijkt dat het gebruik van pellets wereldwijd met 7 procent is gestegen in vergelijking met 2019, tot 19,3 miljoen ton in 2020.
De EU-27 blijft de grootste pelletverbruiker ter wereld, waarbij het residentiële en commerciële segment opnieuw wordt geleid door Italië, dat ’s werelds grootste pelletgebruiker voor de residentiële sector blijft, met een totaal verbruik van 3,4 miljoen ton.
De positieve trend voor de sector bevestigt de grote veerkracht van houtpellets tegen externe factoren zoals de pandemie van het coronavirus (COVID-19) en de recente crisis in de energieprijzen.
Hoewel het aanbod van grondstoffen werd verminderd als gevolg van een vertraging van de zagerijactiviteit, bleven de meeste marktspelers goed bevoorraad vanwege de hoge beschikbaarheid van grondstoffen in gebieden die werden getroffen door bosverstoringen, zoals de schorskever.
Betrouwbaar en betaalbaar
Aan de andere kant had de recente stijging van de elektriciteits- en gasprijzen geen invloed op de biomassasector en hebben houtpellets de prijsniveaus tot dusver stabiel gehouden – een “geschikte oplossing om de hoge energieafhankelijkheid van de invoer van fossiel gas aan te pakken en de energieprijzencrisis aan te pakken, zoals waar Europa momenteel mee te maken heeft”, merkt het rapport op.
Dus rekening houdend met dit alles, houtpellets “moeten worden beschouwd als een betrouwbare en betaalbare oplossing” voor alle sectoren in het kader van het bereiken van CO2-neutraliteit tegen 2050.
Houtpellets kunnen aanzienlijk bijdragen aan het koolstofarm maken van de verwarmingssector, die verantwoordelijk is voor bijna de helft van het energieverbruik in de EU.
Jean-Marc Jossart, secretaris-generaal van Bio-energie Europa, benadrukt dat “een tweeledige benadering van een verbod op directe en indirecte subsidies voor fossiele brandstoffen, samen met het ontsluiten van steun via het Sociaal Klimaatfonds, burgers in staat zou stellen over te stappen van fossiele verwarmingstoestellen tot moderne en efficiënte pelletoplossingen.”
Volgens hem zou dit resulteren in een snellere inzet van hernieuwbare oplossingen en “kwetsbare consumenten beschermen tegen energiearmoede”.