Woensdag presenteerde de Europese Commissie Frans Timmermans’ ambitieuze plannen om de CO2-uitstoot van de EU fors te reduceren. De verwachtingen waren hooggespannen. Zou de Commissie de verbranding van biomassa schrappen? Nee, weten we inmiddels. Onderwijl is de vraag ook: hoe gaat de Commissie om met de natuurbossen en bosbouw in het Noorden van de EU?
Met het plan ‘Fit for 55’ presenteerde Frans Timmermans namens de Europese Commissie ingrijpende plannen om op weg naar een klimaatneutrale EU in 2050 de uitstoot met 55% te reduceren in het tussenjaar 2030. Wellicht tegen de verwachting in, is het industriële bosbouwbeleid van Zweden een obstakel.
Houtkap
Zweden kapt al decennialang in hoog tempo oerbossen. Monoculturen aan jong bos die niet langer dan een jaar of 60 tot 80 meegaan, vervangen deze oeroude bomen en laten met hen rijke, biodiverse ecosystemen verdwijnen. De jonge bossen produceren hout voor gewenste wegwerpproducten zoals luciferdoosjes, melkpakken, wc-papier en pellets voor biomassacentrales en openhaarden. Echter, “dit zijn oude bossen die al koolstof opslaan sinds de laatste ijstijd. Door de kaalkap breng je enorme hoeveelheden CO2 in omloop, ook uit de bodem. En als je zulke soortenrijke bossen omhakt, krijg je ze nooit meer terug. Boompjes kun je planten, bossen niet”, aldus Lina Burnelius van de NGO Protect the Forest in de Volkskrant.
Vertegenwoordigers van de Zweedse houtsector benadrukken dat ook het de jonge aanplant CO2 opslaat. Sterker nog: hun boskap zou juist beter zijn voor het klimaat omdat jonge bomen meer CO2 opslaan dan oude. Of dat zo is, is niet duidelijk.
Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europees bos aan Wageningen Universiteit, is van mening dat oude bossen meer CO2 opslaan dan jonge productiebossen. Vorig jaar constateerden onderzoekers echter dat oerbossen in door klimaatverandering aangetaste streken vanaf 2030 vermoedelijk CO2 zullen gaan uitstoten als gevolg van afstervende bomen. Op Nature verscheen uitgerekend gisteren een studie die de netto emissies van het Amazone-oerwoud als gevolg van boskap en klimaatverandering aan het licht brengt.
Link naar origineel artikel