Dutch Water Tech uit Bergen op Zoom bouwt samen met de Green Chemistry Campus duurzame, drijvende waterplanteilanden. Het bedrijf krijgt hiervoor een bijdrage uit de ‘Stimuleringsregeling Biobased Economy – Green Chemistry Campus’ van de gemeente Bergen op Zoom.
Op drijvende planteneilanden groeien water- en oeverplanten op plaatsen waar dit normaal niet mogelijk is. Met hun wortels nemen de waterplanten stikstof en fosfor op en dit vermindert (blauw)algengroei. Daarnaast trekken waterplanteilanden amfibieën, vissen, watervogels, bijen en andere insecten aan. Dit is niet alleen positief voor de biodiversiteit, het maakt het water ook schoner.
100% Circulair
Waterplanteilanden die tot dusver worden gebruikt, bevatten echter fossiele plastics en coatings. De watereilanden die Dutch Water Tech samen met de Green Chemistry Campus ontwikkelt, zijn 100% circulair en bestaan uit biobased componenten. Hernieuwbare grondstoffen zoals bamboe vormen de basis. Dankzij een speciaal biobased materiaal en een coating van Impershield wordt een goede balans gevonden tussen biodegradeerdbaarheid en robuustheid.
Dutch Water Tech bouwt de eilanden in de demo facility van de Green Chemistry Campus en test ze in een vijver van de gemeente Bergen op Zoom. Het project geeft inzicht in de levensduur van de eilanden, de meest geschikte plantensoorten en de hoeveelheid CO2, stikstof en fosfor die wordt vastgelegd.
Stimuleringsregeling
Via de stimuleringsregeling ondersteunen de gemeente Bergen op Zoom en de provincie Noord-Brabant het project. In totaal is onder deze regeling bijna € 1,2 miljoen beschikbaar voor het biobased MKB uit de Europese Unie die actief zijn in de biobased economie. Per aanvraag is tot €95.000 beschikbaar in de vorm van cofinanciering. De regeling maakt de West-Brabantse economie toekomstbestendiger en behoudt en creëert werkgelegenheid. Dutch Water Tech is, na Fruitleather, het tweede bedrijf dat er gebruik van maakt.
Meer informatie is te vinden op de website van de Green Chemistry Campus.