Milieuorganisaties dringen erop aan dat het nieuwe kabinet de geldkraan dichtdraait voor biomassacentrales. Nu Brussel verbranding van biomassa handhaaft op de lijst met duurzame investeringen is de hoop gevestigd op de nieuwe regering in Nederland.
Het nieuwe kabinet zou geen nieuwe subsidies moeten afgeven voor verbranding van biomassa voor energie. Ook moeten al afgegeven subsidies voor biomassacentrales die nog niet zijn gebouwd worden teruggedraaid. Datzelfde geldt voor de subsidies die zijn verstrekt aan kolencentrales om biomassa mee te stoken voor de opwek van elektriciteit.
Dat schrijven tientallen milieuorganisaties uit binnen- en buitenland in een brandbrief die naar de formatietafel is gestuurd. De subsidies die zijn toegezegd aan biomassacentrales tellen op tot 3,5 miljard euro. Daarvan zou zo’n 400 miljoen gaan naar de biomassacentrale die energiebedrijf Vattenfall bij Diemen wilde bouwen voor de stadsverwarming in Amsterdam en Almere.
Uitstoot en ontbossing
De milieuorganisaties vinden dat de bedrijven die de subsidies hebben gekregen wel een onkostenvergoeding mogen krijgen voor de plannen die ze hebben ontwikkeld. Maar de miljoenensubsidies kunnen beter gebruikt worden voor isolatie van woningen en warmtebronnen die ‘écht duurzaam’ zijn, vinden Comité Schone Lucht, Leefmilieu en Mobilisation for the Environment. Hun brief is ondertekend door Greenpeace en milieuorganisaties uit verschillende landen, alsmede door deskundigen als Louise Vet en David Smeulders.
Het stimuleren van biomassa heeft de laatste jaren veel onbegrip gewekt bij de bevolking, schrijven ze. Biomassa geldt als een duurzame energiebron omdat het organische materiaal anders dan fossiele brandstoffen recent nog is aangegroeid en CO2 uit de lucht heeft gehaald. Maar op korte termijn komt bij verbranding van biomassa zelfs meer CO2 vrij dan bij steenkool. Ook gaat het ten koste van de biodiversiteit en dreigt ontbossing.
De Tweede Kamer besloot vorig jaar al dat er geen nieuwe subsidies mogen worden afgegeven voor centrales die alleen elektriciteit opwekken uit biomassa. Voor warmte uit biomassa wordt de subsidie afgebouwd, maar het kabinet is er niet meer aan toegekomen om te beslissen wanneer daar een streep onder wordt gezet.
Onderscheid in bosbouw
Biomassa dook deze week ook op in een nieuwe lijst van investeringen die door de Europese Commissie als duurzaam worden bestempeld. Met deze ‘taxonomie’ hoopt Brussel de overgang op duurzame energie te versnellen. Maar door ook verbranding van biomassa op te nemen in deze lijst, dreigt de Europese Commissie juist verduurzaming te belemmeren, vreest Fenna Swart van Comité Schone Lucht.
In de financiering wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen bosbouw voor natuur en bossen die mogen worden gekapt voor energie, zegt Swart. Het krijgt allemaal een streepje voor als duurzame investeringen. “Alle ondertekenaars van de brief zijn eensgezind en roepen zowel hun eigen regering als het EU-parlement op om deze taxonomie te verwerpen.”