Gerald van Engelen, general manager Biobased Experts bij Cosun, werkt de laatste jaren aan biobased innovaties: toegevoegde waarde halen uit landbouwgewassen. Zoals bijvoorbeeld suikerbiet, waaruit Cosun het natuurlijke verdikkingsmiddel Betafib weet te onttrekken. Dankzij de MIA\Vamil-regeling kan het bedrijf deze innovatie ook gaan toepassen in de nog te bouwen fabriekslocaties.
Betafib is een 100% natuurlijk en afbreekbaar verdikkingsmiddel. Betafib wordt gebruikt in onder andere verf, saladedressing en wasmiddelen. We winnen Betafib uit suikerbietenpulp, aldus Van Engelen. “De pulp, die bestaat uit de celwanden van de suikerbiet, wordt nu vaak verkocht als veevoer of grondstof voor groen gas. Het gaat hier om suikerbieten van de Cosun Beet Company, die onderdeel is van de coöperatie Cosun.”
Reststroom als grondstof
“Wij gebruiken dus onze eigen reststroom als grondstof voor een biobased innovatie als Betafib.” Met 100 ton Betafib wordt 200 ton polyacrylaat vervangen, een op olie gebaseerd verdikkingsmiddel dat onder de microplastics valt. “Polyacrylaat is niet afbreekbaar maar Betafib wel. Met Betafib hebben we dus een natuurlijke biobased vervanger gevonden.”
Bijdrage MIA\Vamil
Cosun investeerde met hulp van de MIA\Vamil-regeling in een speciale machine voor de ontwikkeling van Betafib. Deze machine zorgt ervoor dat het mengsel homogeen wordt, oftewel een substantie met meer deeltjes van gelijke grootte.
Van Engelen: “Met deze homogenisator kunnen we opschalen. We gaan deze nieuwe technologieën namelijk ook toepassen in de nieuwe fabriekslocaties die we aan het bouwen zijn. Dat soort investeringen zijn echter risicovol en complex, want het is lastig om de terugverdientijden te berekenen. De MIA\Vamil-regeling verlaagt de totale investeringskosten en daarmee verkleinen we het risico.”
Wat staat er nog meer op de planning?
Cosun streeft ernaar om het water- en energieverbruik van de productie van Betafib verder te beperken. “Bij het verwerkingsproces verbruiken we namelijk vrij veel water. Wel kunnen we het restwater uit het proces nuttig gebruiken, bijvoorbeeld als gietwater voor de akkerbouw en de tuinbouw in het omringende gebied.”
Daarnaast heeft Cosun testen uitgevoerd met de toevoeging van Betafib aan beton. “Betafib verbetert de verdeling van onder andere het grind en het zand in het cement, waardoor het beton sterker wordt. Daarmee is er minder beton nodig is bij bouwconstructies.”