Israëlische startup H2Pro haalde 22 miljoen dollar op om een nieuw type elektrolyzer te commercialiseren dat hernieuwbare elektriciteit gebruikt om waterstof te maken.
De Israëlische startup H2Pro sloot zich aan bij de race om goedkope groene waterstof te maken na het veiligstellen van investeringen uit fondsen die werden gesteund door Microsoft Corp. oprichter Bill Gates en Hong Kong miljardair Li Ka-shing.
Naarmate overheden en industrieën serieus worden over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, is de vraag naar waterstof geproduceerd door water te splitsen – met behulp van hernieuwbare elektriciteit – gegroeid als een potentiële koolstofvrije brandstof ter vervanging van steenkool, olie en aardgas. H2Pro zei dinsdag dat het $ 22 miljoen heeft opgehaald om zijn technologie van het lab naar de fabrieksvloer te verplaatsen. Ook het Japanse Sumitomo Corp. en automaker Hyundai Motor Co investeerde.
Waterstof zal waarschijnlijk een cruciaal onderdeel zijn van de koolstofarme industrieën zoals staal en cement, en misschien ook van de scheepvaart en de luchtvaart , gezien de grenzen van de huidige batterijtechnologie. Tot nu toe werd groene waterstof echter niet op grote schaal gebruikt omdat het vrij duur is om te produceren.
“We zien zeker een wereldwijde markt voor deze apparaten”, zegt Talmon Marco, chief executive officer van H2Pro. “Toen we het bedrijf in 2019 begonnen, was het veel moeilijker om een gesprek te voeren met investeerders over waterstof. En vandaag is het als, ‘Oh, ja, absoluut. Waterstof is aan de gang.'”
Marco was eerder medeoprichter van de berichten- en belapp Viber, die in 2014 voor $ 900 miljoen werd overgenomen door Rakuten Inc. Hij was toen medeoprichter en leidde de ride-hailing-app Juno totdat deze in 2017 werd gekocht door Gett Inc. voor $ 200 miljoen.
De technologie van H2Pro is vergelijkbaar met de alkalische elektrolyzers die tegenwoordig het meest worden gebruikt om groene waterstof te maken, maar met een cruciale draai. Wanneer water wordt gesplitst, gebruikt het huidige proces elektrische energie niet alleen om de waterstof- en zuurstofatomen uit elkaar te breken, maar ook om respectievelijk twee waterstofatomen en twee zuurstofatomen te koppelen om de afzonderlijke gassen te maken.
H2Pro vermindert dat energieverbruik door Splitsen de stap in tweeën. Eerst maakt het waterstof aan de kathode van de elektrolyzer. De chemische reactie verandert ook de samenstelling van zijn anode op nikkelbasis. De cel wordt vervolgens overspoeld met een hete vloeistof, die de anode helpt zuurstofgas vrij te geven met behulp van thermische energie in plaats van elektrische energie, voordat de eerste stap opnieuw kan worden uitgevoerd.
Door de huidige methodologie aan te passen, zegt H2Pro dat het in de tweede helft van dit decennium groene waterstof kan maken voor $ 1 per kilogram. Dat is veel goedkoper dan de huidige prognoses van onderzoeksgroep Schone Energie BloombergNEF, die pas in 2050 zo’n lage prijs verwacht. Een kilo groene waterstof kostte in 2019 $ 2,50 tot $ 6,80.
Tifenn Brandily, een waterstofanalist bij BNEF, zei dat het doel van $ 1 per kilo “zeer ambitieus” was, hoewel hij onder de indruk was van de technologie van H2Pro.
Momenteel kan H2Pro ongeveer 100 gram waterstof per dag produceren met een labprototype. Het verwacht binnenkort een groter model te hebben dat 1 kilogram per dag kan maken. Het geld dat het heeft ingezameld, gaat naar verder onderzoek en ontwikkeling om elektrolyzers op commerciële schaal te maken. Deze fase van opschalen is vaak waar de meeste clean-tech startups falen.
H2Pro loopt ver achter op zijn concurrenten die conventionele elektrolyzers gebruiken. Lopende proefprojecten in aanbouw kunnen duizenden kilo’s per dag produceren. Grootschaligere projecten zullen vele malen groter zijn.
Bedrijven gevestigd in Europa en het Verenigd Koninkrijk, zoals ITM Power Plc, Nel ASA en Green Hydrogen Systems A/S, racen al om de productie op te schalen. Andere meer gevestigde industriële spelers zoals Siemens Energy AG, Thyssenkrupp AG en Haldor Topsoe A/S bereiden zich ook voor op grootschalige productie.
Toch staat de groene waterstofindustrie nog in de kinderschoenen. De stormloop van bedrijven in Europa zal naar verwachting tegen 2050 maar liefst 470 miljard euro ($ 560 miljard) aan overheidsfinanciering en particuliere investeringen opleveren, volgens schattingen van de Europese Unie.
H2Pro plant zijn eerste fabriek in Israël die vanaf 2023 100 megawatt aan capaciteit moet kunnen produceren, aldus CEO Marco. In andere landen kunnen extra fabrieken worden gebouwd, zei hij.