Het Duitse Uniper, voorheen de fossiele tak van E.ON, heeft plannen om in 2050 klimaatneutraal te opereren. In 2030 moet al de helft van alle uitstoot verdwenen zijn, zegt het bedrijf in een visie die het deze week publiceerde. Daarbij neemt Uniper alle vormen van uitstoot voor zijn rekening, inclusief de uitstoot die komt door stroomgebruik.
De belofte betekent dat in 2030 alle kolencentrales van Uniper (op dit moment staat er 7 gigawatt aan capaciteit) moeten sluiten. Ondertussen investeert het bedrijf in groene waterstof en hernieuwbare energie-projecten, zoals wind- en zonneparken. Zulke projecten moeten vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland komen, waar Uniper nu al een aantal assets heeft. Tot alle stroomvoorziening duurzaam is zal Uniper wel meer investeren in gas, dat een lagere uitstoot heeft dan kolen. De beslissing is niet alleen goed voor het klimaat; ook zakelijk worden kolen een steeds groter risico.
Waterstof
Uniper noemt zichzelf een van de pioniers op waterstof, en groene H2 zal dan ook een belangrijke rol spelen in het pad naar klimaatneutraliteit. Omdat het Duitse bedrijf ook ervaring heeft in de chemie, kan het van productie tot afnemer betrokken zijn in de waterstofketen. Dat moet ervoor zorgen dat het bedrijf waterstof groot kan maken. Als voorbeeld noemt Uniper het maken van methanol uit groene waterstof, die vervolgens geleverd kan worden aan het Zweedse chemiebedrijf Perstorp.
De Duitse energieleverancier wil in 2050 niet alleen de uitstoot van de eigen bedrijfsvoering naar nul hebben. Ook de zogenoemde scope 3-uitstoot, die wordt veroorzaakt door het gebruik van de producten die een bedrijf levert, tellen mee. Dat betekent dat uitstoot door chemische producten, of het verbranden in machines of auto’s, ook meetelt. Mede daarom is waterstof belangrijk voor de klimaatstrategie: zonder dat gas is het vaak lastig om industrie of (zwaar) verkeer te vergroenen.
Klik hier voor het originele artikel