De EU28 produceerde in 2019 bijna 18 miljoen ton houtpellets, wat neerkomt op een groei van 5 procent ten opzichte van 2018. In de hele EU is de belangrijkste bron van grondstoffen houtverwerkingsresten, waardoor pellets een “echt voorbeeld van hulpbronnenefficiëntie en circulariteit” zijn volgens een nieuw rapport van Bioenergy Europe.
Voor de tweede keer sinds de lancering in 2007 wordt het statistisch rapport 2020 van Bio-energie Europe (voorheen BEKEND als AEBIOM) opgesplitst in verschillende publicaties, elk hoofdstuk over een ander aspect van bio-energie. Het vijfde hoofdstuk van het statistisch verslag 2020 richt zich op houtpellets, waarin de belangrijkste bijdrage van de houtpellets aan het duurzame herstel van de EU en aan de doelstelling inzake koolstofneutraliteit voor 2050 wordt benadrukt.
Volgens het rapport produceerde de EU28 in 2019 bijna 18 miljoen ton pellets, wat overeenkomt met ongeveer 7,6 Mtoe en 5 procent hoger is dan in 2018. In de hele EU is de belangrijkste bron van grondstoffen houtverwerkingsresten, waardoor pellets een “echt voorbeeld van hulpbronnenefficiëntie en circulariteit” zijn.
Voorts wordt in het verslag opgemerkt dat de productie van pellets een economisch doel biedt op beschadigd en anderszins onveranderlijk hout, waardoor sanitaire stekken en andere noodzakelijke bosbeheeractiviteiten levensvatbaar zijn.
In verschillende EU-lidstaten, zoals Tsjechië, Duitsland,Oostenrijk en België, is dit al een oplossing om door insecten beschadigde houtverwijdering uit de bossen te stimuleren.
Duurzame en kosteneffectieve hernieuwbare brandstof
Pelletsgebruik dat een duurzame, efficiënte en beveiligde oplossing is voor huishoudens, commerciële en kleine industriële processen vormen ook een kosteneffectief middel om de Europese verwarmingssectorte defossiliseren .
Het verslag wijst erop dat pellets vaak goedkoper zijn dan alternatieven voor fossiele brandstoffen, zoals stookolie, aardgas of steenkool, waardoor het een “perfecte bondgenoot” is om energiearmoede aan te pakken.
Met 16,4 miljoen ton verbruikt in de EU28 in 2019, verwarming met pellets neemt in populariteit in veel lidstaten. Toch is er nog steeds een groot deel van de huishoudelijke verwarmingstoestellen die op fossiele brandstoffen draaien in de EU-28.
Zoals blijkt uit het recenterapport van de energie-unie, genieten fossiele brandstoffen nog steeds verschillende vormen van subsidies (meer dan 50 miljard euro in 2018, een stijging van 6% ten opzichte van 2015). Dergelijke maatregelen ondermijnen het concurrentievermogen van hernieuwbare oplossingen, waardoor de overgang naar koolstofneutraliteit wordt vertraagd.
De voorgestelde EU-doelstelling om de uitstoot tegen 2030 met ten minste 55 procent broeikasgassen (broeikasgassen) te verminderen en tegen 2050 geen netto-emissies meer, vereist een snelle geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen in alle sectoren van de Europese economie.
In dit opzicht blijven zowel de verwarmingssector als de industrie achter. Pellets zijn een van de direct beschikbare en economisch betaalbare oplossingen voor het uitfaseren van fossiele brandstoffen uit de energiesector, industriële processen en residentiële verwarming.
Aanbevelingen van beleidsmakers
Over het geheel genomen bevat het statistisch rapport over pellets een aantal essentiële aanbevelingen voor beleidsmakers die verder gaan met de nadruk op het feit dat een “stabiel beleidskader essentieel is” voor het bieden van een voldoende langetermijnperspectief aan bedrijven om verder te investeren in pelletproductie en -gebruik, waardoor verdere inspanningen op het gebied van de beperking van de klimaatverandering worden geholpen.
Het ontsluiten van ondersteuning via de Renovatiegolf, zodat burgers kunnen overschakelen van fossiele verwarmingstoestellen naar moderne en efficiënte pelletoplossingen, is essentieel.
Op maat gemaakte maatregelen ter ondersteuning van de opschaling van bio-energieoplossingen in middel grootschalige warmtemarkten zoals scholen, ziekenhuizen en woongebouwen moeten ook “zorgvuldig worden ontworpen en uitgevoerd”, aldus het rapport.
Klik hier voor het originele artikel