Auteur: Richard Corsmit | CEO Duynie Group
Een circulair agro-foodsysteem creëer je alleen via samenwerking. Hiervoor is een gemeenschappelijke taal en methodiek een randvoorwaarde.
Door kringlopen te sluiten, minimaliseren bedrijven in de agro-food sector hun invloed op het milieu. Zo dragen zij bij aan een voedselsysteem dat bestand is tegen de uitdagingen van klimaatverandering en bevolkingsgroei. Als CEO van Duynie Group – onderdeel van Royal Cosun – ken ik onze expertise in het herwaarderen en opwaarderen van co-producten (reststromen) uit de voedingsmiddelen- en biobrandstoffenindustrie. Daarvan maken wij producten en ingrediënten voor voedingsmiddelen, diervoeding en non-food applicaties zoals behanglijm.
Het is onze ambitie – in lijn met de Cosun ambitie om 100% circulair te worden – om een centrale rol te spelen in deze transitie en samenwerking te faciliteren. Alle schakels in de waardeketen zijn van belang om samen een circulair agro-food systeem te creëren. Alleen zo kunnen we een hefboomwerking realiseren, die kringlopen sluit en het voedselsysteem sterk en toekomstbestendig maakt. Hiervoor is het nodig dat iedereen dezelfde taal spreekt en dat we het eens worden over hoe we welke impact meten.
Gelukkig bestaat hiervoor een uitstekende methode: de Life Cycle Analysis (LCA). Hiermee is het mogelijk om de milieu-impact van de gehele levensduur van een product of dienst te meten en te analyseren. Dit is een wetenschappelijk gevalideerde aanpak die ook het leveren van co-producten (bijvoorbeeld bierbostel of gestoomde aardappelschillen) en het verwerken van producten en grondstoffen die hiervan zijn gemaakt, in de analyse meeneemt.
Op basis van LCA’s krijgen alle schakels in de keten zicht op de invloed van het leveren en gebruiken van co-producten op het milieu. Zo weten deze bedrijven in hoeverre ze voldoen aan de duurzame ambities van hun leveranciers en afnemers in de keten. Ook geeft deze methodiek aan, waar meer mogelijkheden zijn om kringlopen te sluiten en co-producten opnieuw te gebruiken. Duurzaamheid hoort onderdeel te zijn van het business model. Door zoveel mogelijk circulair te werken en de voortgang via LCA’s te meten en te weten, bouwen we samen aan een duurzame agro-foodsector.
Klik hier voor het originele artikel