Bio-energie is met een aandeel van 61% de grootste bron van hernieuwbare energie (2017). Het merendeel van deze productie komt tot stand met biomassa uit eigen land. Bio-energie is dus niet alleen essentieel voor het realiseren van de hernieuwbare energie en CO2-reductiedoelstellingen, het is ook van groot belang voor het creëren van lokale werkgelegenheid en inkomen.
Gelet op de ambitieuze nationale doelstelling zal het gebruik van biomassa voor de Nederlandse energievoorziening naar verwachting fors gaan stijgen.
Studies en adviezen van PBL en SER laten zien dat de energietransitie tot 2050 belangrijke werkgelegenheidseffecten kent, juist ook op regionaal/provinciaal niveau. In het Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord wordt gepleit voor een integraal arbeidsmarktbeleid om de economische en werkgelegenheidskansen van de energietransitie te verzilveren, mogelijke knelpunten aan de vraagzijde tijdig te ondervangen en de sociale risico’s op een passende wijze op te vangen.
Vanuit de het platform Bio-Energie is behoefte om met het oog op dit arbeidsmarktbeleid een nulmeting te laten uitvoeren voor de sector bio-energie. In een eventuele vervolgfase kunnen ook de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor sociaaleconomische ontwikkelingen in beeld worden gebracht.